на живо

"Левски" и ЦСКА в дербито на стиловете

"Сини" и "червени" се захапаха преди мача, но всичко ще бъде решено на терена

Lap.bg

В Първа професионална лига има мачове, които приковават вниманието на цяла България. Независимо дали се нарича "Вечно дерби" или не, срещата между "Левски" и ЦСКА е такава. 

13-ият кръг може да се окаже фатален за шампионските амбиции на един от двата преследвачи на "Лудогорец". ЦСКА е на втора позиция в първенството с 27 точки, "Левски" е трети с 24 и въпреки че до края на първенството има още куп срещи, психологическото предимство от евентуална победа би натежало в полза на един от грандовете.

На терена на националния стадион "Васил Левски" днес в 16:00 ч. ще се сблъскат два коренно различни стила на игра.

Откакто кормилото на стадион "Георги Аспарухов" се пое от Делио Роси, "сините" се славят с перфектната защита, построена по италиански пример. "Левски" е допуснал само 2 гола под него ръководство (в мача срещу "Ботев" Пловдив), а дербито с ЦСКА ще бъде 9-и мач за опитния италианец на треньорската скамейка.

Снимка: Lap.bg

В нападение обаче нещата не изглеждат толкова добре. Основен голмайстор на "сините" е централният защитник Давид Яблонски с 9 гола. Чистите тарани на тима обаче изпитват проблеми пред вратата на съперника. Буш и Мапуку не са вкарвали от 6 мача насам.

В "червения" лагер пък са в другата крайност, а "виновник" е водачът в голмайсторската класация на първенството - Фернандо Каранга. Бразилецът със сигурност няма да спре да тормози съперниците си и в този мач, особено след като феновете жадуват реванш за двете поредни равенства срещу "Етър" и "Пирин".

Снимка: Lap.bg

Стамен Белчев обаче доказа, че знае как да побеждава "Левски" и то по категоричен начин. Специалистът записа успехи с 3:0 срещу "сините" в последните два мача. 

На трибуните също обещава да бъде горещо. Очаква се това да бъде най-посетеното дерби в последното десетилетие. От "Георги Аспарухов" се похвалиха с близо 25 000 продадени пропуски и рекорден приход от тях.

По традиция "сини" и "червени" започнаха закачките дни преди мача. Първоначално върху билетите беше изобразена емблемата на ЦСКА, но след протест от страна на феновете на "Левски", тя беше свалена. Появиха се информации, че ръководството на клуба е забранило на футболисти и треньори да използват познатата абривиатура, тъй като не приемат тима за наследник на автентичното фалирало дружество.

Това по-скоро раздразни "червения" лагер и те заявиха, че ще покажат, че подобни действия няма да помрачат празника им на трибуните.

"Вечно дерби" или не, мачът от 16:00 ч. на националния стадион "Васил Левски" ще бъде емоционален и интересен, а победителят ще зарадва половината футболни фенове в България.