на живо

"Левски" и "Етър" отговарят на въпроса "Кой ще играе в Европа?"

Двата тима излизат за последния си мач за сезон 2018/2019

Lap.bg

Кой ще играе в Европа? Докато част от българските тимове вече редят програмите си за лятна подготовка, за да преборят опонентите от чужбина, два отбора тръпнат в очакване на последния мач от сезона.

Таз вечер (28 май) на стадион "Георги Аспарухов" третият в крайното класиране на Първа професионална лига - "Левски", ще е домакин на седмия "Етър" Велико Търново, а залогът е участие в квалификациите на втория по сила турнир на Стария континент - Лига Европа.

Снимка: Lap.bg

"Сините" определено са фаворит. За тях това е трето поредно участие в такъв мач. Целта им е победа, по възможност не толкова драматична като преди две години, когато надвиха "Верея" след дузпи. 

През сезона домакините преминаха през всевъзможни върхове и спадове, както и промени не само на резервната скамейка, но и в ръководството. Новите собственици на клуба заявиха, че имат желание да стабилизират отбора, а участие в евротурнирите е добре дошло. 

Снимка: Lap.bg

"Левски" ще има нов треньор от новия сезон. Бившият национален селекционер Петър Хубчев ще трябва да гради тактиката си за предстоящата кампания именно на базата на този мач. Той пък ще е последен за настоящия треньор Георги Тодоров, който още от началото заяви, че не иска да се обвързва дългосрочно с позицията. 

"Етър" не е играл в европейските клубни турнири от сезон 1991/1992. Тогава отборът става шампион на България, но отпада в първия кръг на Купата на европейските шампиони (предшественик на Шампионската лига) след загуба от "Кайзерслаутерн".

Снимка: Lap.bg

За търновци мачът ще е емоционален, тъй като ще е последният под ръководството на Красимир Балъков. Той ще заеме овакантения пост на национален селекционер, а какво по-добро сбогуване от това да осигури на родния си клуб участие в Европа.

Интересен факт е, че като футболист Балъков игра за последно за "Етър" именно срещу "Левски" през 1990 г., а след това започна знаменитата му кариера в Европа.

"Сините" няма право на грешка, особено у дома и пред взискателната публика. Гостите няма какво да губят и това ще ги кара да играят освободено.

Кой ще играе в Европа? Отговорът по-късно днес!

Тагове:

Етър Левски