на живо

"Левски" и "Лукойл Академик" се обединиха в един баскетболен клуб (ВИДЕО)

Тодор Стойков става президент, а Тити Папазов ще води новата звездна селекция в българския баскетбол

Lap.bg

Обединение! Това е новината не на деня, не на годината, а може би на последното десетилетие в българския баскетбол! От днес двете най-големи имена в историята на този спорт у нас – "Левски" и "Лукойл Академик" стават едно цяло.

Отборът ще носи името "Левски Лукойл", негов президент ще бъде един от най-великите наши баскетболисти за всички времена и дългогодишен капитан на "студентите" Тодор Стойков. Старши-треньор на отбора ще бъде Константин Папазов.

Снимка: Lap.bg

Общото наследство на "сини" и "студенти" възлиза вече на недостижимите 71 трофея в историята на българския баскетбол. От тях "Лукойл Академик" е с уникалните 26 титли, а през годините "Левски" е ставал 18 пъти шампион. Във витрината на "Лукойл Академик" гордо стоят 12 купи на България, а в тази на "Левски" – 15.

За последно "Левски" триумфира с титлата у нас през 2014-та, но трябва да отбележим и че именно "сините" са носител на златото в първото в историята държавно първенство при мъжете през 1942-ра. "Левски" е и двукратен първенец в Балканската лига – през 2010-та и 2014-та, а в този турнир селекцията на Константин Папазов участва и през настоящия сезон.

"Лукойл Академик" е абсолютен хегемон по шампионски титли в ерата на петролната компания през новото хилядолетие – цели 14 от общия брой на 26-те като "студентите” не са позволявали на друг да триумфира със злато в първенството през последните три сезона.

Снимка: Lap.bg

Баскетболен клуб "Левски" е основан през 1923 г., а "Академик" – през 1947 г. Великият студентски тим единствен в българския баскетбол може да се похвали със световна студентска титла – 1957 г. На два пъти исполините на легендарния треньор Божидар Такев стигат до финал за КЕШ – 1958 и 1959 г. Най-големият европейски успех на отбора под знака на "Лукойл" е Купата в Южната конференция на ФИБА през 2003 г., когато треньор е Петко Маринов, а на финала в зала "Универсиада" "студентите" побеждават с кош със сирената гръцкия Арис Солун.

Ръководството на "ЛУКОЙЛ-България" ще продължи подкрепата си и за детско-юношеската школа и представителния състав на най-успешния български баскетболен клуб - "Академик", без марката да присъства в названието на клуба. Административните отговорности по спортно-техническата подготовка на децата, младежите и мъжкия състав на "Академик" от Правец са възложени на легендата Петко Маринов, чиито дългогодишен опит и знания ще осигурят приемственост между баскетболните поколения и достойна млада смяна играчи. Старши треньор тима остава Георги Давидов.

Така, поне до края на настоящия сезон, в НБЛ и в турнира за Купата на България ще участват и "Левски Лукойл", чийто дом ще бъде зала „Универсиада”, , който ще се подготвя и домакинства в спортния комплекс на „студентите” в Правец.