на живо

"Левски" има задължения в размер на близо 24 млн. лева (ВИДЕО)

Най-належащи за погасяване са 1,8 млн. лева, натрупани от началото на годината

"Левски" има задължения в размер на близо 24 млн. лева (ВИДЕО)

Задълженията във футболния "Левски" възлизат на 23 948 000 лв. към този момент. Това обяви новият мажоритарен собственик на "сините" Наско Сираков.

Преди седмица той получи 86,6% от акциите на клуба от бившия им притежател Георги Попов - приближен до бившия финансов благодетел на тима Васил Божков. В момента и двамата са в Дубай. Българската прокуратура им повдигна няколко обвинения и поиска екстрадицията им.

Голмайстор номер 1 в историята на "Левски" уточни какви са задълженията на клуба на първата си пресконференция като собственик.

"Левски" трябва да погаси близо 24 млн. лева, разпределени по следния начин:

По заеми и главници - 11,7 млн. лв.
Към "Главболгарстрой" - 3,82 млн. лв.
Към НАП (по споразумение) - 4,4 млн. лв.
Към НАП (текущи) - 714 хил. лв.
За заплати (към 2 май) - 1,8 млн. лева
Към други клубове за трансфери - 606 хил. лв.
Комисиони за трансфери - 130 хил. лв.
Лични пари по договори на играчи - 270 хил. лв.
За екипировка - 130 хил. лв.
Текущи разходи - 50 хил. лв.
Местни данъци и такси - 963 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

Най-наложителни за погасяване са тези 1,8 млн. лева, които клубът е натрупал като задължения от неизплатени заплати от началото на годината. Именно тогава фирмата за лотарийни игри, собственост на Васил Божков, спря да финансира клуба. 

Сираков заяви, че минути преди първата му пресконференция клубът е постигнал договорка с "Главболгарстрой" - фирмата, която построи Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", за отлагане на плащането. То трябва да бъде извършено след 5 години, като до тогава по него няма да се трупат лихви.

Снимка: Lap.bg

Новият мажоритарен собственик на "сините" заяви, че клубът дължи и 7 млн. лева към фирмите на Васил Божков. 

"Това са около 7 млн. лева. Толкова са и задълженията към "Националната лотария" и "Нове холдинг", но те са с падеж 2023 година. Не е толкова страшна ситуацията. Най-големият проблем са парите, които дължим от началото на годината на футболисти, администрация, треньори. С всеки един ще започна разговори. Този златен дъжд и финансов оазис на "Герена" вече е приключил. Апелирам всеки, който е на работа да прояви уважение към институцията "Левски". Когато е имало пари всичко е било плащано на секундата. Трябва обаче да стиснем зъби и да стегнем коланите. Внимателно ще огледаме всяка една длъжност. Има какво и как да се подобри в тази насока", заяви Сираков.

В момента клубът се издържа предимно от дарения, продажба на билети и фен артикули. Те обаче са недостатъчни, като съществуват и опасност отборът да не може да доиграе сезон 2019/2020.

Снимка: БГНЕС

"Между 2,5 и 3,5 млн. лева са необходими за завършване на сезона. В касата има около 100 хиляди лева. Благодаря на феновете, че са се нагърбили всеки месец да събират парите към НАП. Спонсори и рекламодатели - водим разговори всеки ден. Работим с много сериозни финансисти. Важно е първо да си стегнем коланите и да започнем да сторим къщичката си от основите. "Левски" е стигнал до тази ситуация, тъй като е харчил много повече, отколкото е изкарвал. Това повече няма да се случва. Ще гледаме и да остават пари, за да чистим дълговете. През годините съм доказал как работя в "Левски" и какво сме постигали. Между 2004 и 2008 в "Левски" влязоха 50 млн. лева. Сега няма да е толкова лесно. Когато много искаш нещо и имаш знанията как да го постигнеш винаги можеш да успееш", каза още Сираков.

В тежката финансова ситуация феновете на отбора се обърнаха към министър-председателя Бойко Борисов с молба да бъде вдигнат запора върху сметките, по които Божков финансираше "сините". Ако това не се случи, те поискаха безлихвен кредит, за да се гарантира съществуването на клуба.

Сираков отрече да съществува такава възможност.

"Няма да молим премиера да ни плаща дълговете. Както сме ги натрупали, така ще си ги платим. От него ще търсим помощ за стадиона. Във всеки един момент ще знаем всяка стотинка къде отива. Аз съм гарант, че няма да има задкулисни договорки. Трябва абсолютна прозрачност на всяко едно ниво. Бих разговарял с всеки, който има чисти и прозрачни пари. "Куфарчета" в "Левски" няма да има", каза още Сираков.