на живо

"Левски" на 106: "Сините" светлини в мрака

Ситуацията отдавна не е смешна, дори на противниците

levski.bg

Омръзна ли ви? Името на футболен клуб "Левски" звучи отвсякъде. 

Най-вероятно ще го чувате и днес (24 май), тъй като "синята" половина на България празнува 106-годишнината на своя отбор. Но дали на някой от тези хора му е до празник?

Снимка: www.levski.bg

Фактите на терена са ясни - без трофей от 2009 г. насам. А извън стадиона? Там драмата е пълна - разнасят се акции, джиросват се, отказват се, дарява се, обсъжда се, приема се.

Ситуацията отдавна не е смешна, дори на противниците.

Какво празнуват феновете на "Левски" на 24 май? Гръмките слова като "раждане на идеал", "заветът на Апостола", "емблемата на българския футбол" се изпразниха от съдържание. Оказа се, че Отбора на народа се събира в един плик, носен от Сашо Диков, подписан от куп хора, които направиха куп задължения и задушиха и онова малкото и истинско, което беше останало, пратени от Дубай, отказани пред Министерски съвет и разиграни на анкета във "Фейсбук".

Снимка: Ладислав Цветков

Драма няма. Има история, която вече лежи под тежък слой прах. И хиляди, десетки хиляди разочаровани. 

"Левски" става на 106 в обстановка на пандемия, унижен и само с малка капка живот, вдъхван от онези, които отделиха и дариха. Но не, за да позират с билетите, а за да имат нещо с любимата емблема. Всъщност има и такива хора, но няма да ги видите да обясняват колко са невинни и колко са вложили за "да го бъде "Левски". За тях днес е празник, дори когато в "синята" им душа едно гласче продължава да нашепва, че има вероятност да е последен.

Тагове:

Левски