на живо

"Левски" на феновете - мечта или реалност?

"Сините" стартират разяснителна кампания

"Левски" на феновете - мечта или реалност?

"Левски" стартира разяснителна кампания сред своите фенове. Целта е те да бъдат запознати с революционната идея за управление на клуба по модела на "Барселона", "Реал" Мадрид и "Байерн" Мюнхен.

Главен инициатор на промяната е Тръст "Синя България", който притежава 10% от акциите на "Левски".

Вицепрезидентът на организацията - Даниел Стрезов, е убеден, че набирането на 20 000 членове е постижима цел. До този момент обаче подобно сондиране не е извършвано.

"Това ще е една от първите задачи на работната група, за която споменах. Именно да организира информационна кампания, която да обясни какви са ползите и рисковете от подобно сдружение, за да видим има ли интерес и какъв е той", каза Стрезов пред bTV.

Снимка: Lap.bg

"Основно право, което един член би имал, е да участва в избори, които да излъчват президент на самия клуб. Оттам нататък членовете на сдружението ще имат единствено тази отговорност – да приемат или да отхвърлят отчетите за дейността на президента. Тук говорим за демокрация – един човек, един глас", добави той.

Идеята е новото дружество да е собственост на феновете, а в него да бъдат прехвърлени 10-те процента от акциите на "Синя България", както и 40% плюс една акция от пакета на Наско Сираков. За да се изпълни целта - 5 милиона лева годишно в бюджета на клуба, членският внос трябва да бъде около 20 лева на месец.

"Моделът, по който работят "Барселона" и "Реал" Мадрид. Много се говори за модела на "Байерн" Мюнхен, където членовете на клуба са в много тесни отношения с феновете на клуба, което води до тези резултати", обясни Стрезов. 

Снимка: Reuters

За да има глас при избора на президент, всеки привърженик на "Барселона" заплаща членски внос от 185 евро на година. Каталунският гранд има 144 000 така наречени "сосиос". При "Байерн" Мюнхен 290 000 фенове плащат по 60 евро годишно и излъчват свои представители, които избират клубно ръководство на всеки 4 години.

"Това е демокрацията. Ако няма интерес, няма да се случи. Но индикациите за момента са, че има интерес и той е много голям", добави Стрезов.

Очаква се работната група, която ще стартира проекта, да бъде сформирана до края на месеца.