на живо

"Левски" на върха след две дузпи и драма в Бургас

"Сините" се наложиха над "Нефтохимик" с 2:1

"Левски" се наложи над "Нефтохимик" Бургас като гост с 2:1 в среща от шестия кръг на Първа професионална лига. "Сините" записаха четвърта поредна, макар и неубедителна победа в първенството. Така тимът на Люпко Петрович се изкачи на първото място, с 14 точки, на 1 от "Дунав" Русе, който е с мач по-малко. 

"Левски" поведе в 25-ата минута с гол на Роман Прохазка от бялата точка. При корнер за "сините" Сашо Александров отправи удар към вратата, но Янко Георгиев изби топката. Съдийското решение бе силно оспорвано от домакините, след като Марко Ранджелович повали Георги Костадинов, а при протестите Ранджелович и Любомир Божинов бяха декорирани с жълти картони. В 33-ата минута Аниете беше на добра позиция, но вратарят Янко Георгиев спаси удара му.

През второто полувреме обаче домакините започнаха много устремно и в първите 4-5 минути играчите им направиха 5-6 шпагата, за да покажат, че ще се борят за всяка топка. И в 53-ата минута Иван Вълчанов изравни с удар извън наказателното поле. Топката се отклони леко в гърба на Александър Др. Александров и влезе в мрежата на Йоргачевич.

След 70-ата минута играта стана доста накъсана, като двата отбора постоянно прибягваха до нарушения. Пет минути преди края гостите имаха добра възможност след пробив и пас на Прохазка, но Ранджелович изчисти топката точно преди да попадне на крака на син нападател в наказателното поле. В 83-ата минута изпусната топка от Янко Георгиев създаде меле, от което не се възползваха нито Бурабия, нито Франсис Нар.

Но в 90-ата минута съдията Волен Чинков отсъди втора дузпа за гостите, която направи Костадин Велков. Защитникът на зелените удари топката с ръка пред Франсис Нар при центриране от ляво и наказателният удар беше факт с картон за провинилия се.

Роман Прохазка вкара и втората дузпа за "сините" с помощта на гредата и така си направи чудесен подарък по случай своя мач номер 100 в А група.