на живо

"Левски" задлъжня към НАП с над 5 млн. лева

Изплащането на задълженията е ключово за получаване на лиценз

Lap.bg

Дълговете на футболния "Левски" към Националната агенция за приходите (НАП) са се увеличили в последните месеци и вече надхвърлят 5 млн. лева. Това съобщава "Дневник".

От клуба са обявили пред изданието, че причината за набъбване на сумата е липсата на финансиране в последните месеци. Промените в Закона за хазарта в началото на 2020 г.  засегнаха основния спонсор на тима - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с 18 повдигнати обвинения от българската прокуратура Васил Божков. От тогава "сините" се издържат основно чрез дарения, продажба на билети и фен артикули. Сумите обаче не са достатъчни, за да се покриват текущите задължения към държавата - осигуровки и данъци. 

"Левски" има споразумение с НАП за изплащане на стари дългове в размер на 4,4 млн. лева. Всеки месец от клуба трябва да внасят по 143 хил. лева. Тези вноски се обслужват чрез дарения.

За това пък през последните 6 месеца общата сума на дълга, заради неизплатени текущи суми, е скочил с още 714 хил. лева.

Снимка: Lap.bg

Ако "сините" забавят погасяването и нарушат споразумението, това може да им коства лиценза за Първа футболна лига. Документите, по които да се определи дали един клуб е изряден и може да играе в първенство, трябва да се подават в Българския футболен съюз до 30 юни. Срокът беше удължен заради пандемията от коронавирус.

От "Левски" са заявили пред "Дневник", че водят преговори с НАП по казуса. Един от вариантите е сумата на ежемесечните вноски да бъде повишена.

Преди седмица новият мажоритарен собственик на "сините" Наско Сираков заяви, че клубът има 24 млн. лева задължения. Той определи за най-належащи за погасяване дължимите суми към футболисти, които са в размер на 1,8 млн. лева. Играчите не са получавали няколко заплати и имат право да разтрогнат договорите си с клуба по всяко време.