на живо

Левтеров пред bTV: Мечтаех за квота за олимпийските игри (ВИДЕО)

17-годишният национал е третият българин с покрит норматив за Токио

Левтеров пред bTV: Мечтаех за квота за олимпийските игри (ВИДЕО)

Калоян Левтеров спечели квота за олимпийските игри в Токио. Така той стана третият български плувец с покрит норматив след Йосиф Миладинов и Антъни Иванов.

17-годишният Левтеров си гарантира участие в олимпийския басейн, записвайки време от 1:56:57 минути на 200 метра гръб по време на Гран При на Бургас. Той подобри и собствения си национален рекорд в дисциплината с почти 3 секунди.


"Засега това ми е мечтата. Мисля, че всичко се получи много добре, ще гоним и по-високи резултати на олимпиадата.", каза плувецът.

Левтеров е състезател на Жорж Станкович, който го подготвя 10 години. В последните 12 месеца Калоян е на централизирана подготовка в олимпийското звено на националния отбор с главен мениджър Кристиян Минковски.

Младата ни надежда в плуването продължава с впечатляващите резултати през тази година. В петък Левтеров постави нов национален рекорд на 100 м гръб с време 54,96 секунди. През август 17-годишният роден талант стана и първият българин с време под 2 минути на 200 м гръб.

По-късно днес в дисциплината 100 м бруст при жените Диана Петкова ще опита да стане първата българска представителка с покрит норматив за Игрите в Токио.

По-рано тази седмица 20-годишната състезателка изравни републиканския рекорд на Таня Богомилова на 200 м съчетано плуване, поставен през 1986 г. Освен това на турнира в Бургас Петкова подобри постижение на златната ни олимпийска медалистка от Сеул 1988, поставено при плуването на 100 м бруст.

"Моите цели са да отида на олимпиада и не само да отида, ами да направя едно достойно представяне, това е главната ми цел. Но за момента мисля, че рекордът е това, което искам от днес.", каза Диана Петкова.