на живо

Лионел Меси е плеймейкър №1 за десетилетието

Диего Симеоне е най-добрият треньор

Getty Images

Голямата звезда на "Барселона" Лионел Меси бе обявен за най-добър плеймейкър в света за последните 10 години. №1 при треньорите пък е наставникът на "Атлетико" Мадрид Диего Симеоне.

Класацията е на IFFHS (Международната федерация по футболна история и статистика), а за определянето на най-добрите в двете категории са използвани обективни статистически показатели.

Снимка: Getty Images

Според метода на IFFHS, 33-годишният аржентинец е събрал 174 точки. Второто място е за бившия му съотборник Андрес Иниеста – 127 точки, а трети е Лука Модрич с 113 точки. Още един футболист минава котата от 100 точки и това е Кевин Де Бройне със 103.

При треньорите Симеоне е събрал 152 точки, следван от Пеп Гуардиола с 144 и Юрген Клоп с 105 точки. Това са единствените трима треньори, които събират над 100 точки.

Класацията при наставниците включва само клубни треньори, а постиженията с националните отбори не се зачитат.

Снимка: Getty Images

След тягостната ситуацията около проваленото му напускане на "Барселона" през лятото, Лионел Меси отново набра скорост. До момента има 11 гола в Ла Лига от началото на сезона и е лидер при голмайсторите.

Снимка: Getty Images

В последния мач срещу "Гранада" вкара два пъти топката във вратата на съперника и ще се опита да продължи добрата си серия и в минитурнира за Суперкупата на Испания.

Той ще има тази възможност още утре (сряда), когато "Барселона" се изправя срещу "Реал Сосиедад" в първия полуфинал в Кордоба. Срещата е от 22 ч.

Снимка: Getty Images

При успех, каталунците ще спорят за трофея в неделя от 21:30 ч. срещу победителя от мача "Атлетик" Билбао - "Реал" Мадрид, който е в четвъртък, отново от 22 ч. И трите мача за Суперкупата на Испания ще бъдат излъчени на живо по bTV Action.