на живо

Лионел Меси и Мишел Платини - част от "Панамските документи"

Двамата са замесени в световния скандал с регистриране на офшорки

БГНЕС

Имената на футболната звезда Лионел Меси и бившия президент на Световната футболна централа Мишел Платини фигурират в изтеклите документи от една от най-потайните адвокатски фирми в света – панамската „Мосак Фонсека”, станали известни като "Панамските документи".

След разкритие на Международния консорциум за журналистически разследвания, базиран във Вашингтон, стана ясно, че панамската компания "Мосак Фонсека"е давала юридически консултации при регистриране на компании в офшорни зони. От услугите ѝ са се възползвали видни бизнесмени и дори политически личности.

Според огласените документи, Платини се възползвал от услугите на панамската компания през 2007 година. През същата година той бе избран за президент на УЕФА.

Лионел Меси и баща му Хорхе пък са собственици на офшорка, която е регистрирана в Панама. За първи път в документацията на "Мосак Фонсека" тяхната фирма се споменава на 13 юни 2013 година, когато испанската прокуратура обвини Меси и баща му за данъчни измами.

В документите на панамската компания са споменати имената на 20 известни футболисти, които са играли или все още играят за клубове като Барселона, Манчестър Юнайтед и Реал (Мадрид).