на живо

"Ливърпул" отчете рекордна печалба от над 100 млн. паунда

Финалът в Шампионска лига е внесъл в касата на клуба 72 млн. паунда

Getty Images

"Ливърпул" отчете най-голямата печалба в света на футбола - 106 милиона паунда. Преди облагането с данъци печалбата на английския гранд се равнява на 125 милиона паунда за сезон 2017/18 година. Това е голямо увеличение спрямо предишния сезон, когато печалбата бе от 40 милиона британски лири.

"Ливърпул" подчерта, че достигането на тима до финала на Шампионската лига е допринесло за годишната печалба с около 72 милиона паунда, както и продажбата на Филипе Коутиньо на "Барселона".

Според финансовия отчет на клуба, мърсисайдци са спечелили 137 милиона паунда от трансфери на играчи.

За дванадесетте месеца до края на май 2018-а година приходите на клуба са нараснали с 90 млн. паунда на година до 455 млн. паунда.

От клуба отбелязват, че през отчетния период са били похарчени 190 милиона лири за нови играчи.

Междувременно търговските приходи са нараснали със 17 милиона паунда до 154 милиона паунда, а приходите от медии са скочили с 66 милиона паунда до 220 милиона паунда.

"След отчетния период, който е вече на почти 12 месеца, ние продължихме да реинвестираме в състава на отбора, използвайки постигнатите добри финансови показатели", заяви финансовият директор на "Ливърпул" Анди Хюз.

"Отбелязваме сериозен напредък в целия клуб. Разходите във футбола продължават да нарастват с всяка изминала година и е важно постоянно да преглеждаме и управляваме оперативните си разходи, за да сме сигурни, че сме в правилната форма за бъдещи успехи", добави той.

Досега "Лестър" държеше рекорда за печалба след данъците, като през сезон 2016/17 отчете 80 милиона паунда благодарение на достигането до четвъртфиналите в Шампионската лига.