на живо

"Ливърпул" порица феновете за разюзданите празненства (ВИДЕО)

Полицията определи действията им за неприемливи

Getty Images

"Ливърпул" стана шампион по футбол на английската висша лига след 30 години чакане. И този факт накара хиляди привърженици на тима да излязат по улиците и да празнуват.

Въпреки че доскоро правилата за социална дистанция в Англия бяха изключително строги заради пандемията от коронавирус, феновете не се поколебаха да се събират на големи групи, да се прегръщат, да пеят заедно, да вдигат наздравици и да се поздравяват сърдечно за титлата. 

Това разюздано поведение беше остро критикувано от местните власи. И не само!

Полицията в града потърси съдействие от фенклуба на мърсисайдци и от клуба. Трите институции излязоха с обща позиция, в която се казва, че подобно събиране на много хора без спазване на правилата за социална дистанция е неприемливо.

"В града ни все още има здравна криза и такова поведение е неприемливо. Потенциалната опасност от втори пик на коронавируса все още съществува. Трябва да работим заедно, за да сме сигурни, че няма да провалим всичко, което постигнахме по време на спазването на по-строгите мерки. Когато е безопасно, ще работим заедно, за да организираме шампионски парад, на който всеки ще може да празнува. До тогава безопасността на града и гражданите остава основен приоритет", се казва с общата позиция.

Всъщност кметът на Ливърпул Джо Андерсън не пропусна да размаха пръст не само за неспазването на социална дистанция. Той отбеляза, че по време на веселбите в центъра на града са пострадали няколко човека, а сградите са били обстрелвани с фойерверки. Полицията е опитала да контролира тълпата, като издигне хеликоптер през нощта. Това не е помогнало и се е наложило няколко линейки да се притекат на помощ на пострадалите. 

Красноречиви са и кадрите от сутринта след празненствата. На тях се виждат огромни купчини с боклук, който чака да бъде събран.