на живо

"Ливърпул" посреща "Лестър" с нова трибуна (ВИДЕО)

С отварянето ѝ капацитетът на стадиона се увеличава с 8500 места

Чакането за феновете на "Ливърпул" приключи. Новата централна трибуна е готова и още този уикенд ще бъде изпълнена с привърженици на "червените". Работата по проекта започна преди точно 643 дни. Удовлетворението е голямо, защото след 17 години лъжливи обещания, най-сетне се намери инвеститор, който да довърши започнатото.

Собствениците на клуба Джон Хенри и Майк Гордън присъстваха на откриването. ВИП гости в лицето на Кени Дауглиш, Иън Ръш, Фил Томпсън и Роби Фаулър бяха сред поканените за церемонията. Мениджърът Юрген Клоп и част от играчите също се разходиха из новите коридори и съблекални.

С отварянето на обновената трибуна капацитетът на "Анфийлд" се увеличава с 8500 места и стига 54 000 души. Централната трибуна вече побира 20 500 души и това я прави една от най-големите в Европа. Ръководителите ще бъдат повече от доволни от факта, че с това ще се увеличат и приходите от билети, които досега бяха в размер на 59 милиона  паунда на сезон.

За строежа на централната трибуна са били използвани над 1 милион и 800 хиляди тухли, 50 000 тона стомана и бетон, достатъчен да се напълнят три олимпийски басейна.

Утре в 19:30 ч. "Ливърпул" приема шампиона "Лестър" в мач от английската Висша лига. Това ще бъде и първият двубой, на който играчи и треньори ще посетят новите съблекални и ще седнат на новите скамейки.

Възхищение у Юрген Клоп породи церемонията: "Акустиката е по-добра и от преди. Затова, всеки който дойде утре трябва да бъде възможно най-шумен. Не се интересувам толкова от атмосферата преди мачовете, но когато един мач започне искам малко подкрепа. Ако хората ни подкрепят по възможно най-добрия начин ще ми бъде по-лесно да мотивирам играчите си.", каза Клоп.

Любопитното е, че увеличаването на кaпацитета ще подпомогне и заетостта. 1000 нови работни места ще бъдат отворени в дни с мачове на "Анфийлд". Те ще бъдат в сферата на кетъринга, сигурността, туристическите визити и музейните експозиции.

Добрата вест за феновете на "Ливърпул" е, че инвестициите по любимия стадион ще продължат. Местната власт и строителна компания пък са отделили 260 милиона паунда за подобрения в района около съоръжението. Това включва нови жилищни и офис сгради, хотел и площад, на който да бъде издигнат мемориал в памет на жертвите от Хилзбъро.