на живо

"Ливърпул" преговаря за шампионски парад през септември

Ако няма втори пик на заразени с COVID-19, правителството може да се съгласи

Getty Images

Феновете на "Ливърпул" чакаха 30 години, за да видят отново любимия си тим в ролята на футболен шампион на английската Висша лига, но за да могат да приветстват Юрген Клоп и играчите с парад, трябва да са още по-търпеливи. 

Оптимистичните прогнози са, че такова събитие ще се състои през септември. Поне за това се водят преговори между клуба и правителството на Великобритания.

Естествено, и двете страни ще следят развитието на епидемията от коронавирус, заради която футболното първенство беше прекъснато за 3 месеца. Ако броят на заразените в страна (в момента регистрираните с COVID-19 във Великобритания са над 310 000) не се покачи значително, то парадът ще бъде разрешен.

Такова събитие би се провело при доста строги мерки. Властите изискват достъпът да бъде ограничен и до парада да бъдат допуснати 20% от очаквания брой фенове. За сравнение, след спечелването на Шампионската лига през 2019 г. мърсисайдци минаха с открит автобус по улиците на града и привлякоха над 750 000 фенове.

Снимка: Reuters

Въпреки, че футболът в страна беше подновен на 17 юни, публика по трибуните все още не се допуска. Това е петата крачка от плана на правителството, като от следващата седмица започва четвърти етап - отварянето на страната за международен спорт. Това означава, че участниците в евротурнирите "Манчестър Сити", "Челси", "Манчестър Юнайтед" и "Уулвърхемптън" могат да приемат своите съперници и да гостуват в определени страни без карантина.

Феновете на "Ливърпул" вече организираха импровизирани празненства още в момента, в който разбраха, че любимците им са шампиони (когато "Челси" победи основния им конкурент "Манчестър Сити"). Хиляди се събраха в центъра на Ливърпул, за да се поздравят за трофея. От клуба и местната полиция определиха поведението им за "неприемливо".