на живо

"Ливърпул" взе 227-ото дерби на Мърсисайд с гол дълбоко в добавеното време

Садио Мане герой за тима на Юрген Клоп

"Ливърпул" записа драматичен успех с 1:0 при гостуването си на кръвния враг "Евертън" в мач от 17-ия кръг на Висшата лига.

Героят за "червените" в 227-ото дерби на Мърсисайд бе Садио Мане, който вкара единствения гол в мача в 4-ата минута от добавеното време.

Първото полувреме на "Гудисън Парк" не предложи почти нищо. Двата тима действаха твърде нервно, а играта се накъсваше от честите нарушения. Домакините опитваха да застрашат вратата на Симон Миньоле предимно с центрирания, но те не доведоха до нищо опасно.

"Ливърпул" пък не съумяваше да изнесе топката в първите 30 минути. След това обаче възпитаниците на Юрген Клоп се събудиха и създадоха най-добрата голова възмножност за първата част -  Натаниъл Клайн центрира по земя и намери Ориги, но белгиецът стреля неточно.

След паузата "червените" бяха по-активния отбор. В 50' Роберто Фирмино се озова очи в очи със стража Маартен Стекелебург, но стреля в него. Тринадесет минути по-късно вратарят на "Евертън" се контузи и на негово място в игра се появи Джоел Роблес. Това бе втората смяна, която наставникът на "Евертън" Роналд Куман беше принуден да извърши. Преди това, на почивката, беше заменен и Джеймс МакКарти - също поради травма.

В 64' полузащитникът на "Евертън" Рос Баркли имаше късмет, че получи само жълт картон за безумно влизане в краката на Джордан Хендерсън.

В 75' Ашли Уилямс се озова непокрит в наказателното поле на "Ливърпул" и отправи удар с глава, но слаб и право в ръцете на Симон Миньоле.

Последва отличен шанс за гостите да отмъкнат трите точки. Воле на Фирмино обаче беше избито по великолепен начин от стража на "Евертън" Роблес.

"Ливърпул" все пак нанесе своя удар в 4-ата от 8-те добавени минути, когато влезлият като резерва Даниел Стъридж премина покрай няколко защитници на съперника и стреля от границата на наказателното поле. Топката срещна гредата, след което попадна право в краката на връхлитащия Садио Мане и последният не сбърка отблизо - 0:1.

"Евертън" се впусна напред в отчаян опит да стигне до изравнителен гол, но вместо това в последните секунди резултатът можеше да стане 0:2. Роберто Фирмино беше близо до попадение, но в последния момент Шеймъс Колман изби от голлинията.

След този успех  "Ливърпул" вече е втори с актив от 37 точки, на 6 от лидера "Челси". "Евертън" пък е на девето място с 23.