на живо

Любо Минчев напусна националния отбор по баскетбол

Специалистът е отказал да преподпише

Lap.bg

Любомир Минчев вече не е селекционер на мъжкия национален отбор по баскетбол. Новината бе потвърдена от президента на БФ Баскетбол Георги Глушков.

Петко Маринов сподели, че е говорил с Минчев преди няколко дни, когато той му е разкрил, че се отказва от поста си.

"Държах Любо да остане, защото той работи с този отбор добре, направи промени," разказа Маринов. "Говорих с него преди преди няколко дни в Правец, на контролата на младежите с Израел. Разочарован е от самата обстановка, станаха противоборства, противопоставяне... Опитвах се да го убедя, но явно е решен твърдо."

"Говорих с него, но той отказа да подпишем нов договор. Очаквам и все се надявам да размисли, но явно няма да се случи. Той сподели с мен причините, но смятам, че е редно сам да ги съобщи. Не ми харесва отговорът, ако аз имам някаква вина, трябва да се каже. Може би трябваше още миналата година след първата фаза да подновим договора. Но тъй като отборът играеше добре, не ми минаваше през ума, че може да откаже. Попитах го дали има към мен някакви претенции, дали нещо не е било изпълнено, но каза, че не е към мен", коментира Георги Глушков.

"Мисля от доста време вече и за други опции за треньор, но засега няма нищо конкретно. Момчетата искат него, познават го и работят добре. Не може да направим друго, освен да търсим друг. Иска ми се да е някой, който познава момчетата, защото идва важен квалификационен цикъл. Търсим, треньорите на клубни отбори трудно ще си оставят отбора", добави той.

Глушков допълни, че не е изключена опцията за чужденец за поста, но той трябва да няма клубен отбор, заради цикъла по който вече се играят квалификациите, и да е запознат с България.

Минчев бе представен като национален селекционер през март 2016 г. след отказа на Шарон Друкер. Той води "лъвовете" в два квалификационни цикъла - за Евробаскет 2017 и световното през 2019 г. 

Под негово ръководство националите биха Франция със 74:68 през септември 2018 г. в Ботевград, но това не стигна на тима ни да се класира за световното в Китай.