на живо

Люис Хамилтън с шеста победа за сезона във Формула 1

Розберг успя да запази второто място; Ромен Грожан с изненадващо попадане на подиума

Getty Images

Актуалният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Белгия) постигна важна победа в Гран При на Белгия, която увеличи преднината му на върха в генералното класиране.

Хамилтън завърши първи за шести път през този сезон и общо за 39-и път в кариерата си, оползотворявайки своят шести пореден пол-позишън от квалификациите и 10-о от всичките 11 старта.

Той завърши първи с време 1 час, 23 минути и 4.387 секунди. Германецът Нико Розберг завърши втори след съотборника си в Мерцедес, изоставайки на 2.058 секунди. Французинът Ромен Грожан зае изненадващо третото място за радост на шефовете си от Лотус.

След този успех Хамилтън има 227 точки на върха в генералното класиране, пред 199 за Розберг. Себастиан Фетел от Ферари остава на 3-о място в класирането със 160 точки, след като изостана на една обиколка от победителя.

Снимка: Getty Images

"Отново невероятен уикенд за мен, но нямаше да бъде факт, ако не е е налице прекрасната работа на целия екип, заяви Хамилтън, след като получи наградата си. Да, имаме доста победи този сезон, но сега наистина беше перфектната работа и се получи един фантастичен уикенд.

Розберг отново завърши на 2-о място, като все още е в битката за титлата и е само на една победа от излизане начело в генералното подреждането.
"Без съмнение напълно заслужена победа за Люис. Той кара чудесно и нямаше да бъде справедливо, ако не беше спечелил днес, заяви Розберг по повод успеха на съотборника си.

Нервен старт съпътства състезанието, което беше породено от новите правила, забраняващи комуникацията между пилотите и техните технически сервизи в началната обиколка. Целта на промяната е да се попречи на състезателите да използват допълнителна информация, което не е равноправно поставена за всички. Пилотът на Форс Индия Нико Хюлкенберг имаше проблеми с мощността на двигателя си, което нало ги въвеждането на допълнителна обиколка, докато бъде отстранен този проблем. Но той беше принуден дв крайна сметка да се откаже от състезанието, следван скоро от Пастор Малдонадо (Колумбия) , който изкара само още две обиколки.

И докато Хамилтън нямаше проблеми с победата, то Розберг се движеше между второто и петото място, като често беше изместван от Даниил Квят, Серхио Перес и Валтери Ботас от Уилямс. Розберг вървеше 3-и, веднага след Перес, но в 8-ата обиколка вторият пилот на Мерцедес зае 2-ата позиция. Накрая на състезанието пък дойде и изненадата, когато Ромен Грожан от отбора на Лотус се нареди на 3-о място.

Себастиан Фетел, който стартира осми в решетката, направи няколко смели обиколки в опитите си да се вклини в топ 3, но спука гума и накрая завърши 12-и. И в последното завъртане, когато Грожан беше зад него, то французинът се възползва и взе 10-ото си място на подиума в кариерата.