на живо

Лодки или змии? (ВИДЕО)

Ефектна регата събира хиляди зрители в индийския град Керала

Хундан валам. Така индийците наричат една от най-ефектните регати в цял свят. Хиляди местни и туристи се събраха на езерото Пунамада край Керала - последният (засега) град, наслаждавал се на играта на Димитър Бербатов - за 66-ото издание на събитието, познато като надпревара със змийски лодки.

Причудливите плавателни съдове са дървени, а на носа им са изобразени главите на различни животни. Наименованието им идва от начина на придвижване – те сякаш се приплъзват по повърхността на водата.

Обикновено змийските лодки са дълги 50 метра, а екипажът е съставен от 100 гребци. Тази година над 80 отбора спориха за трофея „Неру”, който се връчва от 1952 г. в чест на Джавахарлал Неру -  първият министър-председател на независима Индия след 1947 г.

Събитието е определяно като шоуто на годината за жителите на Керала, които си устройват пикник с уловена риба и пеят в близост до опасните води. По традиция то се провежда през втората събота на август, но тази година бе отложено поради наводненията по това време в региона.

Победата грабна екипажът от клуба по ветроходство „Палатуруту”. Любопитен факт е, че на втора позиция финишира отбор на полицаите в Керала.

Тагове:

@