на живо

"Лудогорец" в ръцете на литовски умник

Валдас Дамбраускас участва в телевизионни куизове, за да спечели пари и да замине за Лондон

"Лудогорец" вече има нов треньор. Лидерът в Първа футболна лига беше поверен на... литовец. Въпреки десетките спекулации, появили се в медиите, Валдас Дамбраускас се оказа изненада. Неговото име не беше сред спряганите за фаворит за поста.

Но в крайна сметка литовецът спечели. Как? Със съобразителност и ум.

Кариерата в спорта на Дамбаускас не започва с футбол. Първата му любов е... шахът. Като дете той тренира да бъде гросмайстор, а и днес обича да сяда зад дъската и да мести фигурите.

"През живота си съм играл повече шах, отколкото футбол. И използвам част от похватите от там и на терена", разказва литовецът преди няколко месеца пред хърватски медии. За последно той беше треньор на местния "Горица", с който завърши на трето място есенния дял в първенството.

"Във футбола казваме: "Покажи ми полузащитниците си, за да ти кажа какъв ти е отборът". Така е и в шаха. Първо трябва да направиш така, че да владеещ центъра. Шахът има голямо влияние и в моето разбиране за футбол, но по-скоро заради емоциите. След победа или загуба не трябва да скачаш прекалено високо или да потъваш надолу", добавя той.

В Хърватия са категорични - този тип мислене е помогнал на "Горица" да победи хегемона и притежател на рекордните 21 шампионски титли в страната "Динамо" Загреб. През май 2020 г. малкият клуб от Велика Горица постигна успех с 3:2.

"Ако не може да играеш добре в официални мачове, контролите нямат смисъл. Отборът трябва да израства, да знае как трябва да играе", заяви треньорът.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Football Coach (@valdasdambrauskas)

Дамбраускас се слави като изключително интелигентен специалист. Именно това му помага да започне кариерата си.

Преди 20 години той участва в известна телевизионна игра в родината си. Бъдещият треньор има една цел - да спечели достатъчно пари, за да замине за родината на футбола - Англия и да се учи от най-добрите там.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Football Coach (@valdasdambrauskas)

И го прави! Дамбраускас осигурява средства, с които той и съпругата му да отидат на Острова и да си осигурят жилище. Мечтата на литовеца е да работи с деца от бедните квартали на Лондон.

"През първите си години като треньор се занимавах само с деца от семейства с много ниски доходи. Те нямаха средства, за да тренират в клубовете и академии. Работих и с деца от улицата, с такива от социални домове. Това е едно от най-добрите неща, които са ми се случвали", разказва новият треньор на "Лудогорец".

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Football Coach (@valdasdambrauskas)

След това съдбата го праща в школите на "Фулъм" и "Манчестър Юнайтед", а от там - в латвийския РФС, с който печели Купата на страната, както и литовските "Екранас" и "Жалгирис". С клуба от Вилнюс е двукратен шампион на Литва.

През цялата си кариера той е подкрепян от царицата на дъската - съпругата му Ингрида. Двамата му синове също често се появяват на стадиона, за да стискат палци за татко си. А в свободното си време пътуват в различни точки на света.

На 43 години Дамбраускас ще акостира в "Лудогорец". А от тук нататък само времето ще покаже колко "верни отговора" ще даде пред ръководството!