на живо

Луис Енрике - треньорът, който разбира от мъжка дума (ВИДЕО)

Наставникът на "Барса" не подобри рекорди, но воюва на всички фронтове

Getty Images

"Искам да приключа тази пресконференция по различен начин. Обявявам, че няма да бъда треньор на "Барса" през следващия сезон" - думите са на Луис Енрике от 1 март. Те не бяха шега. Специалистът не се усмихна, не показа шегаджийския си нрав, не опроверга нищо... Удържа на мъжката си дума, дори след като спечели пореден трофей с каталунците.

Луис Енрике напусна "Барса" след 3 сезона, 181 мача, 138 победи, 22 равенства и 21 загуби. В клубната витрина пък добави 9 трофея от 13 възможни... от всичко. 

Снимка: Getty Images

Не, Енрике не подобри рекорда за най-много купи и титли (той се държи от Хосеп Гуордиола с 13, а легендарният Йохан Кройф има 11). Той беше последователен в своята работа и успя да воюва на всички фронтове.

За първи път специалистът изведе "Барса" в официален мач 24 август 2014 г. Срещата с "Елче" завърши с победа 3:0. Месец след това в груповата фаза на Шампионска лига той дебютира с минимална победа над АПОЕЛ Никозия.

Само през първата си година начело на Меси и компания, испанецът носи на тима требъл - титла и купа на страната, както и трофей от Шампионска лига. На финала на най-силния международен европейски клубен турнир каталунците побеждават "Ювентус" с 3:1 и се превръщат в първия тим с две такива постижения (през 2009 г. отборът постига такъв требъл с Хосеп Гуардиола).

Какъв по-добър начин да спечелиш доверието на феновете от това да им подариш три трофея в дебютния си сезон на скамейката?

2015 е годината, в която Енрике прибира всички възможни треньорски награди, включително на ФИФА и на "Ла лига". С такава стабилна основа треньорът на каталунците едва ли има за какво повече да мечтае! Към трите големи трофеи той прибавя още Суперкупите на Испания и на УЕФА, както и отличие от Световното клубно първенство.

Снимка: Getty Images

2016 г. е увенчана само с... дубъл в Испания. "Барселона" печели втора поредна Купа на краля и отново завършва пред "вечния враг" "Реал" Мадрид, за да грабне 24-ата си титла. Представянето на каталунците в Шампионската лига обаче не може да удовлетвори взискателните феновете. Тимът отпада на четвъртфинал от "Атлетико" Мадрид след драматични две срещи и общ резултат 2:3.

Енрике със сигурност ще помни сезон 2015/2016 с разгромната победа на неговите възпитаници над "кралския клуб" с 4:0, както и с най-резултатния успех в кариерата си на треньор - 8:0 над "Депортиво" Ла Коруня.

Трудно начало и доста нерви бележат началото на последния сезон на специалиста като треньор на "Барса". Още по-жестока е борбата в Шампионска лига. В груповата фаза тимът няма проблем, но първият мач на 1/8-финалите шокира футболната общественост.

"Барса" губи с 0:4 от "Пари Сен Жермен" във Франция и по всичко изглежда, че кампанията в Европа отива към своя край за Енрике и футболистите му. Чудото обаче е възможно - 6:1 на "Камп Ноу", сълзи в очите и милиони невярващи погледи... Като за последно испанецът се показва като велик мотиватор.

"Уморен съм. Искам да си почина", каза треньорът, спечелил всичко, след първия мач срещу ПСЖ. Именно тогава той обяви своето оттегляне от ръководната позиция при каталунците.

Въпреки своеобразното чудо и спечелената снощи трета поредна Купа на краля, Енрике удържа на думата си! Той напусна с високо вдигната глава - като човек, знаещ какво означава мъжка дума!