на живо

"Лужники" - направен да приема най-ярките звезди (ВИДЕО)

Историята на стадиона е белязана от революции, спортни успехи и огромна трагедия

Reuters

Когато целият свят гледа към теб, трябва да си безупречен! Такъв е стадион "Лужники", който ще приеме последния мач от Мондиала в Русия - финала между Франция и Хърватия днес (15 юни).

Разположен на югозапад от идеалния център на Москва, близо до Врабчевите хълмове, огромното съоръжение лежи на брега на реката, носеща името на руската столица, и се вижда отдалеч. 

Снимка: Reuters

То е с капацитет 81 хил. души (78 011 зрители за мачовете от световното първенство по футбол), има 16 входа и е дом на руският национален отбор по футбол. Всъщност "Лужники" е най-големият стадион в страната и е част от цял комплекс от спортни съоръжения.

Такава е била идеята и при проектирането на спортната арена през 1955 г. и построяването година и три месеца по-късно. 

В СССР "Лужники" очаквано носи името... "Ленин". Стадионът е открит на 31 юли 1956 г. за лятната Спартакиада. 

Първият мач, който се играе на него е приятелска среща между националния отбор на домакините и Китай, завършил с победа за СССР с 1:0.

Снимка: Reuters

През 1965 г. на "Лужники" за приятелски мач гостуват звездите на бразилския национален отбор, а самият Пеле вкарва 2 гола.

Голямото изпитание за съоръжението са олимпийските игри от 1980 г. По време на церемонията по откриването в средата на терена главно място заема мечето Мишка - един от най-обичаните спортни талисмани в света.

Капацитетът на стадиона по време на най-голямото спортно събитие е разширен до 103 хил. души. Всички те могат да наблюдават спокойно церемониите по откриване и закриване, лекоатлетическите състезания, финала на футболния турнир и съревнованията в конния спорт.

Но в историята на "Лужники" има и тъмни петна. На 20 октомври 1982 г. мачът между "Спартак" Москва и холандския "Харлем" от турнира за Купата на УЕФА завършва с трагедия. 

Времето е снежно и изключително студено, за това интересът към мача е нисък. Продадени са малко над половината билети, а организаторите отварят само два от секторите за посетители. Срещата започва обнадеждаващо за привържениците на домакините - гол на Едгар Гес в 19-ата минута. След това следва затишие. 

Сигурни в победата, повечето от феновете нямат търпение да се приберат на топло и се насочват към изходите преди последния съдийски сигнал. Тогава обаче Сергей Швецов вкарва второ попадение за "Спартак". Настава суматоха и блъсканица, в която попадат стотици. 66 са загиналите, 61 са ранените при инцидента. По-голямата част от тях са непълнолетни.

Снимка: Reuters

Съветските власти решават да не разгласяват за инцидента, а вестниците на следващия ден излизат с обстоен репортаж за мача, но нито дума за най-голямата трагедия, случила се с фенове в Русия.

След падането на съветската власт, стадионът губи името си "Ленин" и става официално "Лужники" заради историческата област, в която се намира.

През 1998 г. УЕФА обявява спортното съоръжение за едно от най-добрите в Европа и му дава 5 звезди. Причината е мащабна реконструкция, завършила година по-рано, след която трибуните на стадиона са изцяло покрити с козирка, а всичко в него е модернизирано. 

Снимка: Reuters

Не закъсняват и плюсовете от това признание. На "Лужники" се играе финала за Купата на УЕФА през 1999 г., когато "Олимпик" Марсилия побеждава "Парма".

Нов козметичен ремонт пък прави възможно провеждането на финалната битка в Шампионската лига през 2008 г. между "Челси" и "Манчестър Юнайтед", при който "червените дяволи" излизат победители след изпълнение на дузпи.

Всъщност "Лужники" е притегателно място не само за футболни запалянковци. На 12 и 13 август 1989 г. за първи път в Русия на сцена излизат едни от легендарните рок музиканти от Запада - "Скорпиънс", "Бон Джоуви", Ози Озбърн, "Мотли Крю" и още радват над 260 хил. почитатели. Майкъл Джексън изнася грандиозно шоу през 1993 г., "Ролинг Стоунс" - през 1998 г., Мадона - през 2006 г., "Металика" - през 2007 г. и още, и още.

Снимка: Reuters

Най-голямото признание обаче със сигурност е днес (15 юли). Финалът на световното първенство не може да бъде игран където и да е! За това съществува "Лужники" - стадион, на който ще бъде коронясан новият крал на футболния свят.