на живо

Мачове по 60 минути предвиждат новите промени, обсъждани от футболните шефове

Дузпа не може да бъде довкарвана, гласи едно от предложенията

Международният футболен борд (IFAB) обсъжда революционни промени в правилата на играта, които могат да доведат до намаляване на времетраенето на мача от 90 на 60 минути. За целта съдията ще има право да спира часовника при някой ситуации, които в момента отнемат доста от времето.

Реферът ще има възможност да натисне паузата от отсъждане на дузпа до подновяване на играта, от отбелязване на гол до подновяване на играта, при оказване на медицинска помощ на футболист, при показване на жълт или червен картон до подновяване на играта, при сигнал за смяна до подновяване на играта и при отсъждане на пряк свободен удар до неговото изпълнение.

"Аз лично харесвам това предложение, защото в момента има отбори, които водят и само бавят времето. Смятам, че това ще допадне на хората", коментира предложението бившата звезда на "Наполи", "Парма" и "Челси" Джанфранко Дзола.

Освен това се предвижда ако дузпа е пропусната или спасена, играчите да нямат право да следват удара и да опитват да довкарат топката. 

Снимка: Getty Images

IFAB иска и по-ясни правила за играта с ръка. Играч, който вкарва или предотвратява гол с ръка, ще получава червен картон. 

Съдията пък може да отсъди гол, ако играч е задържан непосредствено пред голлинията или негов удар от близка дистанция към вратата е спрян с ръка.

За момента това са само предложения, които тепърва ще бъдат обсъждани от компетентните органи.