на живо

"Мафията" в основата на безредиците преди Суперкласикото

Една от най-радикалните фенски фракции на "Ривър Плейт" стои зад атаките по автобуса на "Бока Хуниорс"

Reuters

"Мафията на аржентинския футбол" стои в основата на безредиците, заради които бе отменено футболното Суперкласико между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс". Мачът бе втори от финала на Копа Либертадорес и трябваше да се играе на стадион "Монументал" в събота (24 ноември). Автобусът на "Бока Хуниорс" обаче бе нападнат от феновете и в крайна сметка дербито бе отменено за 24 часа, а след това за неопределено време.

Според кмета на Буенос Айрес - Орасио Родригес Ларета, безредиците не са възникнали случайно, а представляват отмъщение, заради акция проведена във "владенията" на една от най-радикалните фенски фракции на "Ривър Плейт".

Ден преди дербито домът на нейния тартор е бил претърсен от полицията. От там са конфискувани 10 милиона аржентински песос (над 207 хил. долара) и 300 билета за дългоочаквания мач.

Снимка: Reuters

"Това има пряка връзка с инцидента. Именно тези 300 човека са хулиганите, които хвърляха предмети по автобуса", заяви кметът.

Според запознати със ситуацията в Аржентина, фракции като тази изкарват пари като продават билети на "черния пазар" на значително по-завишени цени от нормалните.

Ларета добави още, че в момента пред властите в страната стои на дневен ред разрешаването на въпроса откъде са се появили билетите. 

Във вторник (27 ноември) в Аржентина трябва да се състои среща между представителите на двата клуба и футболната централа на Южна Америка, за да бъде решено къде и кога ще се играе мачът.