на живо

Магия с ракета и перце: неразделните сестри Стоеви (ВИДЕО)

Габриела и Стефани трудно играят една срещу друга, но това ги прави атракция в Индия

Facebook

Две сестри от Хасково правят чудеса! Нужни са им само ракети и перце, а медалите и титлите сами попадат в ръцете им. Е, не без много труд и усилени тренировки около мрежата за бадминтон.

Те са Габриела и Стефани Стоеви - втората най-силна двойка бадминтонистки в Европа. 

Каква е тайната им?

Двете просто не могат една без друга! Така е цял живот, още от раждането им. Те са повече от екип! Те са сестри, прославящи България в бадминтона. Зад гърба си вече имат сребро от европейски шампионат по двойки и два медала от европейско отборно първенство. Те са единствените български шампионки от европейските игри в Баку. 

Началото обаче е на сингъл, но не за дълго. Габриела и Стафани разбират, че заедно се чувстват далеч по-добре.

Снимка: Facebook

"Като изляза срещу нея и не мога да играя, нямам този хъс, за да я бия! А и дори първа или втора да съм, медалът идва вкъщи, така че за нас това няма значение. Важно е да тренираме заедно и да не се караме!", казва Стефани.

"Знаем, че трябва да играем една срещу друга, но на мен ми харесаха повече двойките като бързина, стил и динамичност. За това реших да отстъпя с една крачка назад и да се фокусирам изцяло върху двойките", добавя Габриела.

Всичко започва на шега. Първа ракетата и перцето хваща Стефани. Играе като хоби след училища.

Габи пък обича спортните танци, роклите и да изглежда като принцеса! Спортът с перце обаче надделява.

"За първи път правехме нещо заедно, печелехме. За това реших да махна токчетата и да сложа маратонки", усмихва се блондинката.

Липсата на голяма конкуренция в Европа праща сестри Стоеви в Азия, където е далеч по-трудно. 

"При азиатците няма отказване! Дадеш ли им малко, веднага взимат каквото могат! За това трябва да си на 100% срещу тях", разкрива Габриела.

Снимка: Facebook

Двете бяха част от индийската лига, като се състезаваха за различни отбори. Толкова ги харесват, че дори тимът на Стефани поема разноските за престоя на сестра ѝ, след като нейният отбор отпада.

"Бяхме като атракция - две сестри една срещу друга. За нас беше като тест дали ще можем една без друга. От тренировките с елитните състезатели научаваш много - как да се държиш на корта, каква емоция да показваш, как да не се нервираш на себе си заради грешките. За нас беше едно изключително изживяване и се надяваме и тази година да бъдем поканени", казва Стефани.

Извън корта двете сестри също са неразделни, а в чужбина най-много им липсват кучето и гозбите на майка им. Това обаче е цената, която двете трябва да платят, за да постигнат мечтата си - участие на олимпийските игри в Токио през 2020 г.