на живо

Майнц 05 открива новия си стадион с мач срещу Ливърпул

Юрген Клоп се завръща там, където започна

Getty Images

За да отбележи официалното откриване на новия стадион "OPEL ARENA" в неделя, 7 август, отборът от немската Бундеслига Майнц 05 ще предложи на своите запалянковци нещо наистина изключително.

Tри седмици преди започването на новия футболен сезон в страната, отборът на Майнц ще се изправи срещу английския Ливърпул, чийто мениджър Юрген Клоп, е посланик на автомобилната марка, дала името си на клубния стадион.

Този мач ще бъде последната приятелска среща на "мърсисайдци" преди старта на сезона във Висшата лига на 12 август. Билети за мача ще се продават от 23 юни.

“Едва ли би могло да има по-вълнуващ и емоционален начин за откриване на стадиона. Юрген Клоп, Ливърпул, Майнц 05 – това със сигурност ще се превърне в истински футболен празник за зрителите и почитателите на футбола”, сподели развълнуваният Юрген Келер, изпълнителен директор на марката в Германия.

Работниците му пък ще получат значително количество билети за мача на по-ниски цени.

За 49-годишния Клоп мачът ще отбележи завръщането му там, където започва всичко.

В продължение на 18 години той е запален привърженик на отбора на Майнц, а в периода между 1990 и 2001 година изиграва 337 мача за тима. След това Клоп поема треньорската роля в отбора за периода от 2001 дo 2008 г., спечелвайки му място в германската Бундеслига.

В края на сезона 2007/08, Клоп премина на треньорския стол в Борусия Дортмунд. В продължение на 7-те години, прекарани там, отборът под негово ръководство спечели два пъти шампионската титла в Бундеслигата и веднъж Купата на Германия. И накрая, но не по значение - Клоп изведе своя клуб и до финала на Шампионска лига през 2013.

През есента на миналата година, треньорът бе привлечен на легендарния "Анфийлд роуд" в Ливърпул, където вече се ползва с изключителна популярност. Той заслужи признателност и с постиженията си на терена, отвеждайки тима не само на финала на Capital One Cup, но и до финала на Лига Европа.

Наред с всичко това, Майнц 05 и немският автомобилостроител подготвят богата съпътстваща програма на първия официален мач, домакин на който ще бъде новият им стадион.