на живо

Майкъл Фелпс ще носи знамето на САЩ в Рио

Фелпс е първият американски плувец, класирал се за пета олимпиада

Getty Images

Рекордьорът по спечели медали от олимпийски игри Майкъл Фелпс бе определен за знаменосец на САЩ по време на откриването на Рио 2016.

Фелпс, който е първият американски плувец, класирал се за пети път на олимпийски игри, бе удостоен с тази чест, след като цялата делегация на САЩ даде своя вот.

В Пекин 2008 "Куршумът от Балтимор" подобри рекорда на сънародника си Марк Шпиц от Мюнхен 1972, след като спечели 8 златни медала в рамките на една олимпиада.

С 22-та си медала, 18 от които златни, Фелпс е най-успешният спортист в историята на игрите.

"За мен е чест да бъда избран, горд съм, че ще представям САЩ и съм признателен за отговорността, която ми се поверява да нося флага. В Сидни исках просто да участвам. В Атина исках да спечеля злато за страната си. В Пекин исках да направя нещо невиждано. Целта ми в Лондон бе да вляза в историята. А сега в Рио искам да се насладя на момента, да представя САЩ по възможно най-добрия начин и да накарам семейството ми да се гордее с мен. Този път медалите нямат значение за мен", каза Фелпс.

Майкъл Фелпс е вторият плувец в американската история, който ще носи флага по време на церемония по откриването на игрите. Преди него е само четирикратният олимпийски медалист Гари Хол, който бе знаменосец в Монреал през 1979 г.