на живо

Майката на Джокович: Той не е престъпник, а тенисист

Новак се самоизолира веднага щом разбра, че е заразен, твърди Дияна Джокович

Майката на световния номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович - Дияна, го защити пред австралийска медия. 

Тя не разбира защо австралийските власти се държат с него сякаш е престъпник и призова да го пуснат да участва на Australian Open.

Сърбинът е в епицентъра на огромен скандал преди началото на Откритото първенство на Австралия. Първо получи медицинско изключение да играе на Australian Open без да е ваксиниран, след това не му позволиха да влезе в Австралия и го изолираха в хотел за емигранти.

Спечели обжалването на депортацията си и излезе на "свобода" поне засега, тъй като всеки момент министърът по емиграцията може да му отнеме отново визата, този пък окончателно.

Адвокатите на сърбина представиха пред австралийските власти резултат от положителен тест, даден на 16 декември, който му е послужил за получаване на медицинско изключение.

Снимка: Reuters

Именно този тест, датата на заразяването и последвалото поведение на Джокович сега се превръщат във водеща тема, като се зародиха съмнения за фалшификация на документа. Към това сочи и разследване на германския "Spiegel".

“Не разбирам какъв проблем е, че не е ваксиниран. Това си е негов избор. Той не е престъпник, а тенисист. Пуснете го да играе, каза Дияна Джокович за австралийска медия.

Попитана защо синът й не е спазвал карантина в Сърбия след 16 декември, когато е дал положителна проба за коронавирус, тя отговаря, че вероятно не е бил информиран, че е заразен.

"Не е знаел. Когато разбра, се самоизолира. По-добре питайте него", завършва майката на Джокович.