на живо

Македония срази Италия насред Палермо, без "адзурите" на Мондиала в Катар

Късен гол донесе един от най-паметните успехи в историята на западните ни съседи

Reuters

Сензация в Палермо! Северна Македония уби мечтата на Италия за световното първенство в Катар. Западните ни съседи победиха "Скуадра адзура" с 1:0 в полуфиналния плейоф за футболния Мондиал.

Европейските шампиони доминираха и отправиха 32 удара към противниковата врата, но гостите се бранеха геройски и чакаха своя момент. Той настъпи във втората минута от петте добавено време, когато Александър Трайковски, бивш играч на местния "Палермо", смълча феновете на "Стадио Ренцо Барбера".

Снимка: Reuters

Така Италия няма да участва във второ поредно световно първенство, след като пропусна и финалите в Русия през 2018 г. Тогава "адзурите" бяха победени от Швеция в плейофите с общ резултат 0:1 (0:1 в Стокхолм и 0:0 в Милано).

Северна Македония преследва второ поредно класиране за голям форум след дебютното си на Евро 2020, където отпадна в груповата фаза с три загуби - от Австрия (1:3), Украйна (1:2) и Нидерландия (0:3).

В спор за място сред най-добрите в Катар тимът на Благоя Милески ще се изправи срещу фаворита Португалия, който се наложи с 3:1 над Турция у дома в друга плейофна среща тази вечер. Кристиано Роналдо и компания приемат македонците на "Ещадио До Драгао" в Порто на 29 март (вторник).

Снимка: Reuters

Всички резултати и голмайстори тази вечер:

Италия - Северна Македония 0:1

Португалия - Турция  3:1
1:0 - Отавио 15'
2:0 - Диого Жота 42'
2:1 - Бурак Йълмаз 65'
пропуск от дузпа - Бурак Йълмаз 85'
3:1 - Матеус Нунес 90+4'

Снимка: Reuters

Швеция - Чехия  1:0 (след продължения)
1:0 - Робин Куайсон 110'

Уелс - Австрия  2:1
1:0 - Гарет Бейл 25'
2:0 - Гарет Бейл 51'
2:1 - Марсел Забитцер 64'

Снимка: Reuters