на живо

Малките клубове напускат Шампионската лига

Водещи отбори от Дания, Шотландия и Холандия преговарят за създаването на ново първенство

Getty Images/Guliver Photos

Част от водещите клубове в държави като Дания, Шотландия и Холандия преговарят за сформиране на нова европейска футболна лига. Действията им са продиктувани от последните промени във формата на Шампионската лига.

През август УЕФА обяви реформите, които ще настъпят в най-комерсиалния футболен турнир от 2018 г. Те включват гарантирано място в групите на Шампионската лига за първите четири отбора от топ първенствата на Европа, което ще остави само 16 свободни места за всички останали клубове.

ФК „Копенхаген”, настоящият шампион на Дания, обяви пред “Ройтерс", че се провеждат разговори за създаването на алтернативна лига: „Ако не предприемем някакви действия сега, само ще стоим отстрани и ще гледаме как големите клубове стават още по-големи, докато останалите по-малки се борим с трудните условия”, каза директорът на датския тим Андерс Хорсхолт.

Според изданието „ВТ” лидерите в шампионатите на Дания, Швеция, Норвегия, Холандия, Белгия и Шотландия, които по всяка вероятност ще пострадат най-сериозно от новия формат на Шампионската лига, участват в дискусиите за алтернативното първенство.

Преди няколко дни Организацията на европейските футболни лиги (EPFL) отказа да приеме предложените от УЕФА промени и заяви, че такива мерки ще доведат до създаването на затворена лига.