на живо

Андреев изпусна европейското злато

Българският тенисист загуби от Йонас Форейтек на финала

Lap.bg

Адриан Андреев загуби финала на европейското първенство за юноши до 18 години в Клостерс, Швейцария. Българският тенисист отстъпи на чеха Йонас Форейтек със 7:6 (1), 6:7 (6), 3:6.

Първият сет беше много равностоен, като това доведе до тайбрек. В него Андреев показа по-здрави нерви и го спечели убедително - 7:1 точки. 

Втората част стартира перфектно за поставения под номер едно в схемата българин, който при аванс от 4:3 пропусна два шанса за пробив. Форейтек удържа на натиска на Андреев и прати срещата отново в тайбрек. Чешкият тенисист имаше предимство от 4:2, но българинът направи мини пробив и възстанови равенството за 5:5. Адриан спечели и 11-ата точка в тайбрека, стигайки до мачбол, но не съумя да го реализира. С 3 поредни точки, Йонас успя да изравни сетовете на 1:1.

Решителната част започна добре за българина, който беше близо до повеждане с 3:1. В петия гейм при свой сервис българинът изпусна нервите си и удари ракетата си в земята. После загуби подаването си, но го върна още в следващия гейм. Последваха три последователни гейма за чеха, който спечели сета и европейското първенство с 6:3.

Адриан Андреев е първият български тенисист от 7 години насам, който достига до финал на първенството на Стария континент за юноши. Последно това стори Димитър Кузманов, който отстъпи на испанеца Роберто Карбайес Баена.