на живо

"Манчестър Сити" мина и през "Челси", за да докосне титлата

Лидерът във Висшата лига победи възпитаниците на Конте с 1:0

Getty Images

Лидерът в английското футболно първенство "Манчестър Сити" победи шампиона "Челси" с 1:0 в дербито на 29-ия кръг на Висшата лига. Домакините от Манчестър имаха тотално надмощие през всичките 90 минути на мача и единствено пропуски пред вратата на "Челси" ги лишиха от по-изразителен успех.

Под проливния дъжд на "Етихад" Сити пое контрола над мача още от първите минути, а футболистите на "Челси" бяха в ролята на наблюдаващи отблизо играта на противниковия отбор.

Още в първия четвърт час на срещата играчите на Пеп Гуардиола имаха два добри шанса за гол, но при единия от тях ударът на Бернардо Силва бе отклонен в корнер, докато при другия Серхио Агуеро предпочете да стреля от десетина метра разстояние, вместо да подаде към непокрития Силва.

Първото стопроцентово положение в срещата се откри пред Лерой Зане в 27-мата минута. Тогава германският национал получи топката в наказателното поле след центриране от фаул, освободи се от бранител и стреля мощно с десния крак, но притичалият на голлинията бранител на "Челси" Сесар Аспиликуета изби топката в решителния момент. До края на първото полувреме Сити продължи да доминира, но и "Челси" показа солидна игра в отбрана.

Снимка: Getty Images

Още в 34-тата секунда на второто полувреме обаче "Сити" стигна до решителен гол, като негов автор стана Бернардо Силва. Андреас Кристенсен опита да изчисти топката пред сосбтвеното си наказателно поле, но уцели съотборника си Аспиликуета. Топката попадна и Серхио Агуеро, който увлече двамата бранители на Челси, след което пусна към навлизащия на скорост Давид Силва. Испанецът продължи с успореден на голлинията пас към Бернардо Силва, който с лекота прати топката в мрежата на Тибо Куртоа.

Голът успокои "Манчестър Сити" и "гражданите" продължиха да владеят продължително топката, но чистите положения пред вратата на гостите липсваха. 

"Челси" така и не поглеждаше по-смело към вратата на Едерсон, като дори и направените промени от Антонио Конте не доведоха до нужния импулс в играта на лондончани.

Така "Сити" стигна безпроблемно до поредните си три точки през сезона с 25-ия си успех от 29 мача във Висшата лига.

"Гражданите" са убедителен водач в класирането със 78 точки, 18 повече от втория "Ливърпул", който има 60. "Челси" пък е на пета позиция с 53 точки, като "сините" изостават с 5 пункта от четвъртия "Тотнъм".