на живо

"Манчестър Сити" спря устрема на "Лестър"

"Гражданите" са на 11 точки от лидера "Ливърпул"

Reuters

Шампионът "Манчестър Сити" победи по категоричен начин "Лестър" с 3:1 в среща от 18-ия кръг на Висшата лига. Възпитаниците на Пеп Гуардиола изиграха един от най-силните си мачове през сезона и заслужено стигнаха до успеха. Те спряха серията на "лисиците" от девет мача без загуба в първенството и събраха 38 точки, като се доближиха само на точка от намиращия се на второто място съперник. "Гражданите" са на 11 точки от лидера "Ливърпул".

Домакините стигнаха до първи по-сериозен шанс в 14-ата минута. Кевин Де Бройне можеше да се разпише, но стреля в страничната греда от границата на наказателното поле. Малко по-късно Рияд Марез нахлу в пеналта и пусна пред вратата към Габриел Жезус, който засече отблизо, но Каспер Шмайхел направи страхотно спасяване с една ръка.

"Лестър" се възползва от първия си по-добър шанс на контраатака и успя да открие резултата. Харви Барнс изведе Джейми Варди вляво, той напредна в наказателното поле и хладнокръвно копна над плонжа на Едерсон.

Снимка: Reuters

Домакините обаче продължиха да доминират и бързо стигнаха до изравняване. В 30-ата минута Марез стреля по тревата от дистанция, топката се отклони от крака на Чаглар Сьоюнджю и влетя в мрежата на Шмайхел.

Две минути преди почивката "гражданите" стигнаха и до второ попадение. Рахим Стърлинг падна след леко съприкосновение с крака на Рикардо Перейра и Майк Дийн отсъди дузпа, а решението му беше потвърдено и от системата за видеоповторения. Илкан Гюндоган беше точен от бялата точка за 2:1.

В последните секунди на първото полувреме "Лестър" можеше да изравни, но Едерсон направи отлично спасяване след опасен изстрел по тревата от наказателното поле на Джеймс Мадисън.

След почивката домакините продължиха да действат много концентрирано и разнообразно. В 66-ата минута Шмайхел направи добро спасяване след изстрел от 16 метра на Марез, но три минути по-късно "небесносините" стигнаха до трети гол. Де Бройне проби отдясно в наказателното поле и пусна отличен пас успоредно на вратата към непокрития Жезус на далечната греда и бразилецът отблизо засече в празната врата за 3:1.