на живо

Мане изпрати Сенегал на втори пореден финал за Купата на Африка (ВИДЕО)

"Лъвовете на Теранга" очакват победителя от Камерун - Египет

Мане изпрати Сенегал на втори пореден финал за Купата на Африка (ВИДЕО)

Сенегал се класира за втори пореден финал в Купата на африканските нации! "Лъвовете на Теранга" победиха с 3:1 Буркина Фасо в първа полуфинална среща от 33-ото издание на турнира и за трети път в своята история ще излязат в директен спор за трофея. Той обаче все още не е бил притежание на сенегалците, които през 2019 г. загубиха на финала в Египет от Алжир, а през 2002 г. бяха надиграни от Камерун след изпълнение на дузпи в Мали. "Жребците" от Буркина Фасо отпадат на полуфинал за трети път в историята, като те също никога не са печелили надпреварата.

Първото полувреме пред колоритната публика на втория по големина стадион в камерунската столица Яунде - "Амаду Айджо", бе белязано от няколко тежки сблъсъка между футболисти на двата отбора, както и от две отсъдени дузпи. Главният съдия от Етиопия - Бамлак Вейеса Тесема, на два пъти посочи бялата точка пред вратата на Буркина Фасо, но и в двата случая бе посъветван от колегите си да прегледа повторенията чрез VAR. Това доведе до отмяна и на двата наказателни удара.

Снимка: Reuters

За разлика от предходните пет мача на Буркина Фасо в надпреварата, в които "жребците" реализираха първото попадение, този път Сенегал откри резултата в 70-ата минута. Точен за втори път с националния екип в кариерата си бе Абду Диало. Централният защитник впечатли със страхотно първо докосване в наказателното поле, което му позволи с второто да прати топката във вратата.

Само шест минути по-късно "лъвовете на Теранга" нанесоха втори тежък удар на съперника си. Точен бе Идриса Гей, който предизвика грешка в разиграването на Буркина Фасо, от която се възползва Садио Мане. Звездата на Сенегал отне топката от бранител, проби по крайната линия и асистира на Гей, който стреля в опразнената врата.

Снимка: Reuters

Буркина Фасо възстанови някаква част от надеждите си в 82-ата минута чрез гол на Ибрахим Туре. "Жребците" вкараха в шести пореден двубой от надпреварата, но малко след това допуснаха още едно попадение. Мане се откъсна от защитата при извеждащо подаване на Исмайла Сар и с елегантно копване преодоля вратаря Софиан Уедраого, който през първото полувреме замени принудително контузилия се титулярен страж Ерве Кофи.

Попадението е трето за Мане в турнира, осмо в рамките на последните три издания на Купата на африканските нации и 29-о с екипа на Сенегал от дебюта му за националния тим през 2012 г. Нападателят на английския "Ливърпул" изравни Анри Камара на първото място във вечната голмайсторска класация на "лъвовете на Теранга" и ще има възможност дори да го изпревари, излизайки в неделния финал. Вече в 27 двубоя, в който Мане бележи, Сенегал не е допускал загуба.

Поражение във всеки финал не е претърпявал и нито един отбор с поне три такива в историята на Купата на африканските нации.

В спора за трофея Сенегал ще се изправи срещу домакина Камерун или Египет, които се сблъскват утре от 21:00 по RING в другия полуфинал.

Снимка: Reuters