на живо

Мане изпусна дузпа, но след това класира Сенегал на осминафинал

Звездата на "Ливърпул" с два гола срещу Кения в Купата на африканските нации

Един от фаворитите в Купата на африканските нации - Сенегал, се класира за елиминационната фаза на турнира, провеждащ се в Египет. "Лъвовете от Теранга" победиха Кения с класическото 3:0 в двубой от група 3, с което си осигуриха място на осминафинал.

Звездата на Сенегал и английския "Ливърпул" Садио Мане пропусна дузпа през първата част, но отбеляза две попадения след почивката, а едно добави Исмайла Сар.

Тимът на Алиу Сисе доминираше, но срещна сериозен отпор. Все пак в 28' Муса Мохамед извърши нарушение в наказателното поле на своя тим и за Сенегал бе отсъдена дузпа. Садио Мане обаче се подхлъзна на лошия терен в момента на изстрела и вратарят Патрик Матаси успя да улови.

Нулевото равенство се запази до почивката, а "лъвовете от Теранга" поведоха в 63', когато Исмайла Сар се възползва от безумна грешка на кенийския страж и отбеляза. Само 8 минути по-късно Садио Мане се реваншира за пропуска си през първата част и покачи на 2:0 след неориентирана изява на Муса Мохамед.

Крилото на "Ливърпул" оформи крайния резултат в 78' от дузпа, отсъдена за груб фаул на Филемон Отиено срещу Исмайла Сар. За нарушението халфът на Кения получи втори жълт, респективно червен картон.

След класическия успех Сенегал завършва на второ място в група 3 с 6 точки, а лидер е Алжир с пълен актив от 9. Трети е тимът на Кения с 3 точки, а на дъното остава аутсайдерът Танзания с 0.

Кенийците все още имат шанс за участие на осминафинал. Те ще продължат напред, ако утре Бенин и Ангола не спечелят точки в третите си двубои. Националният тим на Кения има 5 участия във финали на турнира, но никога не е прескачал груповата фаза.