на живо

Марадона и българската следа в кариерата му (ВИДЕО)

Аржентина премина и през "лъвовете", за да стане световен шампион пред 1986 г.

Душата на футбола беше изтръгната. Тя се качи на небето заедно с последния дъх, който си пое Диего Марадона.

Атрактивният аржентинец напусна този свят на 60 години. Той винаги ще си остане най-шумният, най-изобретателният и най-веселият. А наред с това и най-добрият!

Дон Диего обичаше да живее по своите правила и да бъде в центъра на събитията. Както го направи през 1986 г., когато помогна на Аржентина да стане световен шампион за втори път в историята си (Първата титла на тима е от Мондиал 1978).

Снимка: Getty Images

По време на първенството "гаучосите" се изправят срещу България в първата фаза на шампионата. И побеждават с 2:0! Дон Диего не е сред авторите на попадения във вратата на Борислав Михайлов. Той асистира за едно от тях.

Всъщност това е четвърти път, в който великият Марадона се изправя срещу българския национален отбор. Двата тима се сблъскват в приятелски срещи през 1979 г. (победа с 2:1 за Аржентина), 1980 г. (победа с 2:0 за Аржентина) и 1982 г. (победа с 2:1 за Аржентина). В мачовете Дон Диего не успява да отбележи попадение.

Да, България се оказва непревземаема за огромния голмайсторски талант на аржентинеца.

Но пък един роден съдия със сигурност му е любимец. На четвъртфиналите на Мондиала през 1986 г. Аржентина побеждава Англия с 2:1. Първото попадение е дело на Марадона, който докосва топката с... ръка. Онази "Божия ръка", която продължава и днес да витае като легенда във футбола.

Снимка: Getty Images

Страничен съдия, който трябва да следи за подобни нарушения, е Богдан Дочев (той почина на 81 години през 2017 г.). Българинът обаче не сигнализира, че има нещо нередно и голът е признат! Марадона е герой, а Дочев - най-големият грешник!

Всъщност аржентинецът има и още една възможност да играе срещу родния национален отбор. И то на любимото на всички българи световно първенство през 1994 г., когато "лъвовете" стават четвърти.

България и Аржентина отново попадат в една група. След победата над Нигерия Марадона е подложен на проверка за допинг, а в пробата му е открито забранено вещество. 

Това означава едно - той няма да може да играе срещу родните герои в последния мач от групата. В него България побеждава с 2:0 (попадения на Христо Стоичков и Наско Сираков) и си осигурява място в следващата фаза на надпреварата.