на живо

Марадона поискал да бъде балсамиран и изложен за поклонение

Адвокатът на аржентинската звезда потвърди, че това е било последното желание на клиента му

Getty Images

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона е поискал тялото му да бъде балсамирано и изложено за поклонение пред феновете. Това обяви адвокатът на световния шампион от 1986 г. - Матиас Морла.

Дон Диего почина в края на ноември 2020 г. - дни, след като навърши 60 години. Новината за смъртта на считания за един от най-великите футболисти в историята потопи в скръб целия свят. 

Ако най-близките на Марадона решат да уважат неговото желание, написано в писмо до адвоката му, то неговите тленни останки трябва да бъдат ексхумирани. 

Снимка: Getty Images

"След задълбочен анализ искам да изразя желанието си след смъртта ми тялото ми да бъде балсамирано и изложено в музей, заобиколено от всичките ми трофеи, личните предмети и спомени.", написал Диего на 13 октомври.

Първоначално двете му дъщери - Далма и Джиана, се съгласиха тялото на баща им да бъде изложено за поклонение, но само за няколко часа в президентския дворец в Буенос Айрес. След това той бе положен близо до своите родители в гробищен парк. Невъзможността феновете да се сбогуват със своя любимец доведе до сблъсъци с полицията.

Снимка: Reuters

Семейството обсъжда и вариант тленните останки на великия аржентинец да бъдат положени в специално изграден мавзолей. Предложения за изграждането му не липсват.

"Предложението, което имаме е сериозно, конкретно и с покрити разходи, но в крайна сметка това ще бъде отговорност на аржентинската футболната федерация", разясни адвокатът.

Снимка: Reuters

Междувременно продължава разследването за лекарска небрежност, която може да е довела до смъртта на Марадона. Аржентинецът издъхна няколко дни, след като беше опериран за отстраняване на хематом в мозъка и подложен на програма за отказване от употребата на алкохол.