на живо

Мъри детронира шампиона за първи финал на "Ролан Гарос"

Джокович срещу Мъри в битка за ценния трофей

Getty Images

Новак Джокович и Анди Мъри ще се изправят един срещу друг в пореден епичен финал. Този път залогът и за двамата е по-различен. Сърбинът ще направи всичко възможно от четвъртия си опит да спечели единствения трофей от Големия шлем, който му убягва, а шотландецът ще излезе на централния корт "Филип Шатрие" в първия си финал на "Ролан Гарос".

В първия полуфинал световният номер 1 Джокович победи австрийската надежда Доминик Тийм и за трета поредна година се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис.

Водачът в световната ранглиста не срещна проблеми срещу Тийм и го победи в три сета- 6-2, 6-1, 6-4 за 1 час и 48 минути.

В другия полуфинал Анди Мъри победи миналогодишния шампион на "Ролан Гарос" Стан Вавринка с 6-4, 6-2, 4-6, 6-2. По този начин шотландецът за първи път в своята кариера се класира за финалния двубой на втория за годината турнир от Големия шлем.

С днешния си успех Мъри ще превърна и в първия британец, който ще спори за трофея на "Ролан Гарос" след Бъни Остин през 1937-а година.

Мъри вече е сред 10-те тенисисти от Оупън-ерата насам (след 1968-а година), който се класира на финал и на четирите турнира от Големия шлем.