на живо

Мъри на финал в Австралия след здрава битка с Раонич (ВИДЕО)

4:6, 7:5, 6:7(4), 6:4, 6:2 за британеца

Getty Images

Британецът Анди Мъри се класира за пети път за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под №2 Мъри надделя в изключително оспорван мач над 13-ия в схемата Милош Раонич (Канада) с 4:6, 7:5, 6:7(4), 6:4, 6:2 след малко повече от четири часа игра.

Така в повторение на мача за трофея от миналия сезон 28-годишният шотландец ще се изправи в неделя срещу защитаващия титлата си и №1 в света Новак Джокович (Сърбия).

Раонич, който за втори път в кариерата си игра полуфинал на турнир от Големия шлем след "Уимбълдън" през 2015 година, започна отлично и с пробив още на старта си осигури аванс, който запази до края на първия сет.

Мъри стигна до първия си пробив в края на втората част, с което изравни резултата.
В третия сет двамата сервираха солидно и логично се стигна до тайбрек, в който Раонич дръпна с 5:2 точки и това се оказа решаващо.

В четвъртата част британецът успя отново да пробие в седмия гейм, след което без проблеми изравни резултата.

След деветия гейм на четвъртата част канадецът получи медицинска помощ заради проблем бедрото на десния крак, който се отрази на играта му и Мъри нямаше проблеми да затвори мача, след като дръпна с 4:0 в решаващия пети сет.

Раонич завърши срещата с 23 аса и 72 печеливши удара, но и със 78 непредизвикани грешки срещу едва 28 за Мъри.

"Беше много трудно. Милош е един от тенисистите с най-добър сервис. Той доминираше в голяма част от геймовете, в които подаваше, а аз трудно успявах да се противопоставя. Просто се опитвах да вкарам възможно най-много ретури и да вляза в разигравания. В петия сет той имаше проблеми. Започна да сервира по-бавно и това ми даде повече шансове въпреки че продължи да се движи добре", коментира след двубоя Мъри.

"Сега ме чака мач срещу най-добрия в момента и трябва да съм на максимум. Не мога да си позволя да правя грешки срещу Джокович. Концентрацията също трябва да бъде на супер ниво. Той показа изключителна игра в последните си мачове", допълни британецът, визирайки финала срещу петкратния шампион Джокович.