на живо

Мария Гроздева си гарантира седмо участие на олимпийски игри

Тя подобри постижението на Йордан Йовчев

Мария Гроздева постигна нещо историческо - за седми път ще участва на олимпийски игри! Президентът на Българския стрелкови съюз спечели златния медал в дисциплината 25 метра спортен пистолет на състезанието за Световната купа по спортна стрелба в Пекин и си гарантира място сред най-добрите в Токио догодина. 

На финала в китайската столица двукратната олимпийска шампионка влезе с 6-ти резултат (587 т.), а първа бе германката Моника Карш с 593 т. - една точка под световния рекорд на друга българка - Диана Йоргова.

Българката обаче бе безапелационна и победи с резултат от 36 т. На второ място остана унгарката Вероника Майор с 35 т. а трета е гъркинята Анна Коракаки с 30 т.

От другите ни състезателки Антоанета Бонева е 18-та с 582 т., а на 44-то място е Мирослава Минчева с 574 т.

Снимка: Getty Images

Гроздева подобри постижението на Йордан Йовчев, който има шест участия за България на олимпийски игри.

Със своите 2 златни и 3 бронзови медала 46-годишната Гроздева е най-успешният ни спортист на олимпийски игри. Тя дебютира в Барселона 1992 и оттогава пропуска само Рио 2016. Печели злато в Сидни и Атина на малокалибрен пистолет, а бронзовите отличия са на пневматичен пистолет в Барселона, Атланта и Атина.

Снимка: Getty Images

Гроздева е осемкратна европейска шампионка, а най-доброто й класиране на световно първенство е 4-о място в Лахти, Финладия през 2000 г. Тя е многократна шампионка в стартове за Световната купа по спортна стрелба.

Снимка: Getty Images

На олимпийските игри в Токио Мария Гроздева ще бъде на 48 години.