на живо

Марит Бьорген влезе в историята на Зимните олимпийски игри

Рекорден 14-ти медал за норвежката в ски бягането

Марит Бьорген се превърна в спортиста с най-много спечелени медали от Зимни олимпийски игри, като в колекцията си вече има цели 14 отличия (7 златни, 4 сребърни и 3 бронзови). Норвежката състезателка в ски бягането постигна този рекорд след завоюването на бронзовия медал в отборния спринт свободен стил.

37-годишната Бьорген и нейната сънародничка Майкен Касперсен Фала останаха трети, на 2.97 сек от златните медалисти Джесика Дигинс и Кикан Рандал (САЩ), а пред тях финишира и щафетата на Швеция, който е в състав Шарлота Кала и Стина Нилсон. За САЩ това е и първа титла в дисциплина от ски бягането от олимпийски игри.

Марит Бьорген заема третото място в класацията на най-успешните спортисти от Зимни олимпийски игри, тъй като статистиката се формира на базата на брой спечелени златни отличия.

Пред нея са други двама норвежци - легендата в биатлона Оле Ейнар Бьорндален и ски бегачът - Бьорн Дели. Бьорген ще може да се изкачи и до първото място във вечната ранглиста на най-титулуваните олимпийски състезатели още на Игрите в Пьонгчанг. В неделя норвежката ще участва в състезанието на 30 км свободен стил, където ще е в преследване на осмото си златно отличие от олимпийски игри.

1. Оле Ейнаp Бьоpндален (Норвегия, биатлон) - 1998-2014 - 13 медала (8 златни, 4 cpебъpни и 1 бpонзов)

2. Бьоpн Дели (Норвегия, cки-бягане) - 1992-1998 - 12 (8, 4, 0)

3. Маpит Бьоен (Норвегия, cки-бягане) 2002-2018 - 14 (7, 4, 3)