на живо

Марк Клатенбърг сменя Висшата лига с Близкия изток

Рефер №1 в Европа оглавява Съдийската комисия на Саудитска арабия

Getty Images

Британският топрефер Марк Клатенбърг напуска английската Висша лига, за да оглави Съдийската комисия на Саудитска Арабия. Според таблоида „Дейли Мейл” Клатенбърг е под огромно напрежение след серията критики, които му се стовариха напоследък. Именно заради това е приел офертата от Близкия изток. 

Арбитър №1 в Европа прекратява незабавно договора си с английската футболна асоциация и няма да ръководи мач от предстоящия кръг. Той не получи наряд и за двубоите от ФА Къп, които ще се играят през уикенда.

Преди няколко седмици се появиха информации, че Клатенбърг е основна цел на китайската федерация. Местните клубове шокираха с куп умопомрачителни трансфери на играчи. Спекулациите останаха непотвърдени.

Снимка: Getty Images
Клатенбърг, който свири и у нас през 2016 (плейофа от Шампионската лига „Лудогорец” – „Виктория”), бе безспорният №1 сред реферите през миналия сезон. Той ръководи три финала от най-високо ниво. През май изведе "Кристъл Палас" и "Манчестър Юнайтед" във финала на Купата на футболната асоциация, а седмица по-късно - "Реал" Мадрид и "Атлетико" във финала на Шампионската лига. През юли британецът бе назначен за последната среща и на европейското първенство във Франция между Португалия и домакините.

От сдружението на футболните съдии на Острова (PGMOL) вече публикуваха благодарствено писмо до Клатенбърг.

"Пожелаваме успех на Марк в Саудитска Арабия. Откакто се присъедини към нас през 2004 г., той се превърна в основна фигура. Миналата година беше изключително успешна за него и той постигна своеобразен требъл. Марк е талантлив рефер и бе вдъхновение за тези, които тепърва започват да се занимават със съдийство."

Снимка: Getty Images
Преди дни Клатенбърг бе остро критикуван за съдийството си в срещата „Арсенал” - "Хъл Сити" (2:0). Тогава той зачете неправомерно гол с ръка на Алексис Санчес, а според мнозина спести и червен картон за Гибс от „Арсенал” .