на живо

Масчерано за година в затвора

Футболистът иска замяна на ефективната присъда с парична глоба

Централният защитник на Барселона Хавиер Масчерано получи ефективна присъда в размер на 1 година и финансова глоба от 815 хиляди евро. Аржентинецът бе признат за виновен за укриване на данъци в размер на 1,5 млн. евро. Той се опитал да прикрие приходите си чрез свои фирми в Португалия и САЩ.

Самият Масчерано се призна за виновен, но поиска ефективната му присъда да бъде заменена от парична глоба в размер на 21 600 евро. Все още не е ясно дали предложението на футболиста и адвокатите му ще бъде прието.

„Аз съм спортист и не разбирам много добре от данъци и закони. За да се справя с технически въпроси, които са трудни за мен, трябва да разчитам на други хора. През цялата си кариера съм бил честен човек, отговорен и отнасящ се с уважение към своите съотборници и клубовете, в които съм играл, както и държавите, в които съм бил“, се пише в изявлението на Масчерано след обявяването на присъдата.

„След пристиганаето си в Барселона, подписах договор с престижна компания с отлична репутация. Те ми дадоха някои препоръки, за които ми бе казано, че са процесуално нормални, прозрачни и приети от закона. Бях съветван от тях в периода от 2010 до 2014, след което реших да сменя компанията, заради процеса, който започна срещу мен. Новите ми съветници ме посъветваха да платя тези данъци. Сега, най-накрая, след нервно чакане, ние постигнахме споразумение и вече съм спокоен, че моята финансова ситуация е коректна отново“, казва още аржентинецът.