на живо

Машинката работи

Немците бият , а ние "нищим" афера с "черно тото".

Getty Images/Guliver Photos

След световната титла, Германия затвърди хегемонията си и с европейската при юношите до 19 години. Бундестимът спечели титлата след победа над Португалия с 1:0 в завършилия финален кръг на Европейското първенство в Унгария. Немците печелят титлата отново, след като бяха първенци в тази възрастова група и през 2008 година. После през 2009 година младежкият немски тим до 21- годишна възраст, също триумфира в Европейското първенство, след победа срещу Англия на финала с 4:0. Шест от играчите, които триумфираха тогава, сега станаха световни шампиони в Бразилия и бяха титуляри на финала. Само Кедира, който бе капитан на отбора през 2009 година, не игра срещу Аржентина на 13 юли 2014 г. , защото се контузи на загрявката.

Вече можем да приемаме залози за това, колко от тези момчета , спечелили титлата в Унгария сега, ще бъдат в титулярния състав на Германия на световното първенство в Русия през 2018 година.

Машината явно си работи. От 2000 година в страната фунционират т. нар. центрове за професионален спорт, а отделно от това клубовете си имат свои школи за футболни попълнения и едно от условията, за да получат лиценз всяка година, е да инвестират здраво в тях. Скаутите и треньорите на всички нива са задължени да търсят талантите навсякъде и ако някои от отборите в Бундеслигата изпусне талантче, то ще бъде забелязано в центровете за развитие на играчи, както е по- правилно да се наричат те, и ще бъде вкарано в системата.

Ако говорим с цифри- през 2000 година 6 % от титулярите в немските клубове са на възраст под 23 години. През 2010 - та, те са 15% , а сега прехвърлят границата на 20 %.

Успехите на националните формации естествено дават отражение върху шампионата на Германия, който става все по- атрактивен, защото повечето от тези играчи са титуляри в клубовете на елита, а останалите играят предимно във втора Бундеслига и бързо могат да развият качествата си, за да бъдат забелязани от отборите на най- високо ниво.

Както вече се знае, в първенството на Германия се играе пред пълни трибуни, защото повечето от хубавите и модерни стадиони бяха построени за световното първенство в страната през 2006 година.

Машинката работи.

Между другото, помните ли кой беше отборът, който немците биха в първия си мач от финалния кръг на Европейското първенство в Унгария с 3:0 ?

 

Точно така, това беше българският отбор. И сега какво правят тези два тима. Единият държи купата и се радва на победите си, а другият нищи афера за „черно тото”. Добре, че поне нашите момчета са сигнализирали своевременно какво се случва , за да предотвратят големия резил. Явно е обаче, че това е една от причините нашите да заминат за Унгария напълно объркани и да загубят  там и трите си мача на Европейското първенство, без да вкарат гол.

Машинката работи, а керванът си върви....