на живо

"Мастършеф" Катрин Тасева

Гимнастичката, която прави торти, но не ги яде

bTV

Тази седмица bTV е "Мастършеф" - всички са развълнувани след грандиозния финал на най-интересното и напрегнато кулинарно състезание в телевизионния ефир. Със сигурност и много неизвестни хоби готвачи са мотивирани да премерят уменията си в следващия сезон на предаването. Сред тях е и една млада и талантлива дама, която заслужава престилка.

Тя е една от най-добрите ни гимнастички. Катрин Тасева заема ключово място в челната десетка на световния елит. От началото на годината 19-годишната грация има общо 8 медала от европейско първенство, Световни купи и Гран При турнири.

Снимка: Lap.bg

Всяко спечелено отличие превръща залата по художествена гимнастика на стадион "Раковски" в бутикова сладкарница. Успехите задължително се празнуват с домашно приготвени торти от "Мастършеф"-а на момичетата.

Животът ѝ е гимнастика вече 17 години. От 3 е в основния състав на националния отбор жени. Катрин е в залата по 6 дни в седмицата, от 8:00 до 17:00 ч., а вечер след тренировка в малката кухничка на "Раковски" се отдава на любимото си хоби - готвенето.

"Просто, може би, ми беше скучно един ден и започнах да си правя – един ден кексчета, един ден някоя тортичка", разказва тя.

Уловката е, че като всяка гимнастичка, и тя внимава много за килограмите си. Катрин обаче е открила съвършената формула - "Аз просто обичам да ги правя и да ги ядат другите!". 

Тя има и рецепта за перфектната торта за гимнастичка: "Шоколад, шоколадови блатове, шоколадов крем, може малко ягоди в шоколадовия крем между блатовете и отгоре да бъде полята с шоколад и да бъде украсена с всички любими вкусотии на гимнастичките".

Снимка: Facebook

Това не е шега! Катрин вече е правила такава торта за нейната съперничка на терена, но приятелка извън него - Невяна Владинова.

"С Неви сме заедно, откакто съм в София - вече 7 години. И тази конкуренция, която сме на терена, ни създава много силна връзка като приятелки", споделя Тасева.

Снимка: Lap.bg

Основна заслуга за успеха на двете има треньорката им Бранимира Маркова.

"Тя е не само треньор. Тя е психолог, майка, доктор. Всичко е тя! И е един от най-близките ми хора в София", разказва пловдивчанката.

От началото на годината Катрин се връща с медал от всяко състезание, в което участва. Щастлива е, че откакто с националния отбор работи хореограф, гимнастичките ни танцуват в гала вечерите, които са традиционни за всяка световна купа в художествената гимнастика. 

Не натоварванията, а еднообразието тежи най-много на Катрин. Време за забавления и живот извън залата по гимнастика на този етап няма.

"От време на време се появява някоя дупка, където мога да си позволя да отида на фризьор или маникюр. А за гадже – може би още не е дошло правилното момче и не му е времето", разказва Катрин.

Снимка: bTV

Тя вижда бъдещето си, свързано с гимнастиката - като треньор. Въпреки че някога крояла планове да кандидатства в НАТФИЗ. Не се отказва обаче от другата си голяма мечта - собствен бизнес в сладкарството.

"Много бих искала една малка, сладка пекарна с любимите неща на гимнастичките – шоколад, много шоколадови неща, кексчета, само вкусотии за гимнастички.", крои планове тя.

Професионалната ѝ цел е ясна - да представя България на следващите Олимпийски игри в Токио 2020 г., а тортите в залата по гимнастика постепенно се превръщат в традиция, която дори строгите треньорки приемат с усмивка. 

"И те са доволни! И те хапват торта! Все пак и те са бивши гимнастички!", казва "Мастършеф"-ът с лента и бухалки.