на живо

Мъжкото момиче в бягането на 800 м

Кастер Семеня - обиждана, дискутирана и бърза

Getty Images

1 минута, 53 секунди и 28 стотни – рекордът в дисциплината 800 м при жените. Поставен е през 1983 г. от чехкинята Ярмила Кратохвилова в Мюнхен.

33 години състезателки от целия свят се опитват да подобрят постижението на Кратохвилова. Нито една от тях обаче не слиза под 1:54.

Най-близкият резултат до този на Кратохвилова е дело на 25-годишната Кастер Семеня от Южна Африка.

През 2009 г. тя печели първото си злато от световно първенство. Лекоатлетката изглежда непобедима! На фона на конкурентките си, Семеня е по-мускулеста, по-силна и с по-дълбок глас. Очевидно е, че тя е доста... по-мъжествена.

Снимка: Getty Images

Неприятни слухове, последвани от още по-неприятни изказвания. „Тя е мъж!”, категорична е нейната конкурентка италианката Елиза Кузма. Това звучи доста по-грубо от шушуканията, че е взимала допинг.

Истината обаче е друга. Кастър Семеня е отгледана като момиче, въпреки че се смята, че носи белезите и на двата пола. Никой не може да каже със сигурност. Лекоатлетката не желае да говори по темата. Известна е само една от диагнозите ѝ – хиперандрогенизъм.

При това състояние нивото на мъжкия хормон тестостерон е в доста по-високо,  отколкото при другите жени. Несъмнено Семеня в по-добра позиция спрямо конкурентките си. Тя е по-силна и мускулеста от тях и това вече има обяснение.

Снимка: Getty Images

Случаят е дискутиран дълго от Международната федерация по лека атлетика. Семеня може да се състезава, но при едно условие – да започне хормонална терапия, която потиска нивата на тестостерон. И тя го прави, от любов към своята професия.

На олимпийските игри в Лондон печели сребърен медал на 800 м. Нещата изглеждат нормални до момента, в който не се разгаря скандала с Дюти Чанд – индийска спринтьорка със същото състояние, която извоюва правото си да участва в състезания без терапия. Постановлението е на Спортния арбитражен съд, който определя решението на международната федерация като дискриминационно.

Снимка: Getty Images

Семеня е свободна! Без хапчета и терапии, тя отново тича.

През април спечели олимпийските пресявки на федерацията на Южна Африка за участие на 400 , 800 и 1500 м в един ден. По време на турнира от „Диамантената лига” в Монако Семеня записа и своето най-добро постижение в кариерата – 1:55,33. Тя стана най-бързата жена на 800 м от 2008 г. насам.

Днес Кастер Семеня стартира участието си в Рио. Тя гони на пръв поглед недостижимото постижение на Ярмила Кратохвилова. Спокойна е поне до юли 2017 г., когато случаят ѝ ще бъде разгледан отново.

Ще помогне или ще попречи лисата на „клетка” от медикаменти, слухове и намеци? Предстои да разберем!