на живо

Мбапе проби Стената, но "Юве" е на финал (ВИДЕО)

Тимът на Масимилиано Алегри излиза за трофея за девети път в историята

"Ювентус" победи "Монако" с 2:1 в реванша от полуфиналите на Шампионската лига. Така с общ резултат 4:1 тимът на Масимилиано Алегри се класира за големия мач в Кардиф на 3 юни и чака съперника си от сблъсъка между мадридските "Реал" и "Атлетико". "Бианконерите" ще излязат в мача за трофея за втори път в последните три години и общо за девети път в своята история. За последно "старата госпожа" триумфира през 1996 година, а впоследствие загуби 4 финала, последният от които през 2015 година.

Алегри направи само една промяна в титулярния състав спрямо първия двубой, включвайки Сами Кедира вместо Клаудио Маркизио. Германецът обаче бе заменен принудително още в 10-ата минута именно от италианския си съотборник. Треньорът на гостите Леонардо Жардим направи промяна в стартовата си единайсеторка броени минути преди началото, след като Набил Дирар получи разтежение на загрявката и бе заменен от Бенжамен Менди.

В началните минути "Монако" бе по-опасният отбор на терена, но не стигна до чисто голово положение. Първото такова се откри пред нападателя на домакините Гонсало Игуаин, чийто прехвърлящ удар в 22-ата минута бе изчистен пред голлинията от Камил Глик. Малко след това изстрел на Марио Манджукич бе отразен от Даниел Субашич, а двубоят между двамата продължи в 33-ата минута.

Хърватският нападател засече центриране на Дани Алвес и макар стражът на "монегаските" да спаси първия удар, при добавката Манджукич не сгреши - 1:0. Той отбеляза втория си гол в турнира през този сезон.

"Ювентус" продължи с лекота да създава чисти положения пред вратата на съперника, чиято игра в защита бе неубедителна. В 44-ата минута Пауло Дибала бе изведен на отлична позиция в наказателното поле, но Субашич се отличи със страхотна намеса. От последвалия ъглов удар домакините все пак удвоиха преднината си в реванша.

Субашич боксира силно извън наказателното поле, но топката попадна в Алвес, който я изпрати във вратата с брилянтен удар от воле от около 25 метра. Бразилецът завърши двата мача с "Монако" с гол и три асистенции, имайки пряко участие за всяко от попаденията във вратата на френския тим.

След почивката "бианконерите" обърнаха повече внимание на играта си в защита, позволявайки на съперника да вземе инициативата. В 69-ата минута "Монако" стигна до почетно попадение в сблъсъка, дело на Килиян Мбапе. Нападателят на "Монако" отбеляза шестия си гол в 6 мача от елиминационната фаза и се превърна в най-младия реализатор в полуфиналите - 18 години и 140 дни.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Точният изстрел на Мбапе означаваше също край на серията от поредни минути без отбелязан гол във вратата на "Ювентус" в Шампионската лига. Тя бе спряна на 690 минути и 13 поредни полувремена. "Бианконерите" инкасираха попадение едва за трети път в 12 мача от турнира този сезон.

"Старата госпожа" преодоля полуфиналите в надпреварата за осми път при последните си девет участия във фазата на най-добрите четири и в мача за трофея в Кардиф ще опита да спечели третата си европейска купа, при 6 загубени финала до момента.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Монако" не успя да стигне до финала за втори път след този през 2004 година и отпада на 1/2-финалите за трети път в четири участия, като и трите поражения са от италиански отбори.

"Ювентус" ще научи съперника си на финала от реванша в другия полуфинал между "Атлетико" Мадрид и "Реал" Мадрид, който ще бъде излъчен пряко по bTV Action на 10 май от 21:00.