на живо

Мечтите се сбъдват - от Кукорево до Рио

Братска ревност ражда страстта към бокса у Тайсъна

Наричат го Тайсъна от село Кукорево. Името му е Даниел Асенов, роден е на 17 май 1997 в гр. Ямбол. През изминалата година завоюва европейска титла по бокс, която е първата за България от седем години насам.

Абсолютният световен шампион в супертежка категория Майк Тайсън не е просто любимият му спортист. Даниел свързва стила си на игра, подхода си в бокса и дори външния си вид именно с 50-годишния американец.

Снимка: bgboxing.org

Прякорът му дава треньорът от Хасково Младен Сталев, който му казва: „Момче, боксираш страхотно, имаш голям потенциал. След време ще станеш много добър. А играта ти ми наподобява много на тази на Майк Тайсън, но пласираш ударите си по-леко.”

Даниел има двама братя, които също се занимават с бокс – Катин, на 20 години, който има два бронзови медала от европейски първенства в категория до 50 кг и най-малкият – Боян, на 17 години.

Снимка: yambolsport.net

В началото Тайсъна решава да следва пътя на баща си Пани, който е бивш състезател по борба в свободен стил. Но братската ревност запалва страстта му към бокса.

„Големият ми брат все го потупваха по рамото, хвалеха го: браво, колко си добър.... Така реших и аз да пробвам. И да стана по-добър от него. Сега боксът повече ми харесва от борбата”, споделя 19-годишния младеж.

Снимка: Facebook

Така на 11 г. започва да тренира бокс в клуб „Априлец“, с. Бояджик, при треньор Димитър Мутафов, който е неколкратен републикански шампион с екипа на "Тунджа"-Ямбол.  Пет години по-късно печели и първата си европейска титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа (Русия).

Най-големият успех на Тайсъна идва през изминалата 2015 г., когато младежът стъпва отново на европейския връх след победа над англичанинът с емблематичното име Мохамед Али. Това носи първата титла на Стария континент за България от 7 години насам. Последният ни шампион е Кубрат Пулев от състезанието в Ливърпул през 2008-а година.

Снимка: Facebook

Любовта му към бокса се пренася и в личния му живот. Общата страст към спортта свързва младежа с 17-годишната осемкратна републиканска шампионка – Розалия Пайчева.  

Тайсъна не пренебрегва и обучението си.  Тази година той завърши средното си образование в професионалната гимназия по земеделие в „Христо Ботев” в  гр. Ямбол, но не това е професията, която го влече. Младежът споделя, че иска да завърши висше образование в Пловдивския университет за треньор и учител по физкултура.

Снимка: bgboxing.org

Към ден днешен Даниел е живото доказателство, че „мечтите се сбъдват, ако работиш за тях”.  Тайсъна от село Кукорево, с население не повече от 1 700 души, вярва в магията на бокса, която стои зад всяка тежка тренировка, всички лишения и хвърлена пот в залата.

Само преди няколко месеца младежът заяви, че мечтае за участие в олимпийски игри, преди седмици спечели първата квота в бокса при мъжете, както и златния медал от олимпийския квалификационен турнир в Баку, Азербайджан, а след няколко дни кой знае.. може да се завърне с медал.