на живо

Медали и квота за българската борба в петия ден на Световното първенство (ВИДЕО)

И Михаил Ганев си осигури участие на Олимпиадата в Рио

Костадин Андонов, bul-wrestling.org

Владимир Дубов донесе първи медал за българската свободна борба в категория до 61 килограма на Световното първенство в Лас Вегас. 

Бронзът е първо отличие за Дубов от 2013 година. Той отсрами мъжете във Вегас и в малкия финал в неолимпийската категория до 61 килограма пребори японеца Масаказу Камои. Българинът поведе с 3:0 и задържа предимството си до края на схватката, която завърши при резултат 3:2.

Снимка: Костадин Андонов, bul-wrestling.org

Преди това той се справи категорично с 5:0 срещу Рамил Раджепов (Тюркменистан) и победи с 10:7 Володя Франгулян (Армения) на четвъртфинал, след което отстъпи от бъдещия шампион Хажи Алиев (Азербайджан) с 2:6, след като бе повел с 2:1.

Женската борба продължи да събира овации във Вегас. Дженан Манолова спечели бронзов медал в неолимпийската категория до 60 килограма. Отличието е първо в кариерата ѝ от световни първенства, а пътят до него бе изключително драматичен.

Снимка: Костадин Андонов, bul-wrestling.org

В малкия финал Манолова надви Яжен Сун (Китай) с 3:1. Секунда преди края медалът бе в ръцете на китайката при резултат 1:1 и предимство за азиатката. Манолова обаче не се предаде и с невероятна атака обърна резултата в своя полза.

Снимка: Костадин Андонов, bul-wrestling.org

На осминафиналите Манолова надви с 6:4 една от фаворитките Сакая Сакамо (Япония), след което тушира Верoника Иванова (Беларус) 5,25 секунди преди края в мач, в който губеше с 1:7. На полуфинала Джанан отстъпи пред Сухе (Монголия), която я тушира 15 секунди преди края на първата част.

Михаил Ганев в категория до 86 килограма загуби битката за бронза, но спечели дългочакана олимпийска квота.

Снимка: Костадин Андонов, bul-wrestling.org