на живо

Медиите в Сърбия: Григор се чувстваше зле, но отказа да се тества в Задар

Сръбските издания подозират, че родният тенисист е знаел, че е заразен с COVID-19

Reuters

Григор Димитров и Новак Джокович влязоха в полезрението на световните медии, но не с пореден вълнуващ мач на корта, а с противоречията около коронавируса.

Българският тенисист взе участие в "Адриа Тур" - демонстративна надпревара, организирана от световния номер 1 в страните от бивша Югославия. Той изигра 3 мач в Белград, а в Задар се отказа след първия. След това обяви, че е дал положителна проба за коронавирус. Надпреварата в Хърватия беше прекратена половин час преди финала, а след тестване се оказа, че заразени са още треньорът на Григор Димитров - Кристиан Гро, физиотерапевтът му Алгис Христов, фитнес треньорът на Джокович - Марко Паничи, както и последният съперник на българина Борна Чорич.

Според сръбския сайт B92 Григор е играл в мача в събота (загубата от Чорич с 1:4, 1:4), въпреки че е бил наясно, че състоянието му може да е опасно за присъстващите, а преди това два пъти е отказал да се тества за COVID-19. От изданието определят българина като "най-опасния случай", тъй като в Белград той пристигна от САЩ и не беше тестван за вируса.

Снимка: Reuters

След първия ден на белградския турнир, Димитров не се появи пред медиите, а отиде направо в хотела. В сръбската столица той не показа симптоми на заразата, като след това се прибра в родния си град Хасково. Там българинът проведе открита тренировка, срещна се с близките си и кмета, а след това се снима с деца.

Според B92, при пристигането си в Хърватия, Григор се е чувствал отпаднал. Той е обяснил това с умората, като е отказал да бъде тестван за COVID-19. Подобна е ситуацията и при Горан Иванишевич, който обаче се подложи на тест и резултатът му беше негативен.

От изданието напомнят, че в събота (20 юни) Григор участва в мача срещу Чорич, като видимо не се чувстваше добре и загуби с 1:4, 1:4. След срещата той обясни слабата си форма с проблем в лакътя, тежките тренировки и горещото време. Само че сръбските медии припомнят начина, по който Димитров поздрави съперника си след последната точка. Той не се ръкува с него, а само удари юмрука му. Така постъпи и при поздрава със съдията. По време на надпреварата в Белград, тенисистите свободно се прегръщаха на корта.

След слабия мач срещу Чорич, Димитров реши да се оттегли от турнира и да се прибере у дома си в Монте Карло, където стана ясно, че е заразен с COVID-19.

Снимка: Reuters

Половин час преди финала в Задар, българският тенисист публикува снимка в социалните мрежи, като посъветва всички, които са били в контакт с него, да се тестват. Това отложи последния мач в Хърватия, а Димитров се превърна в първия случай на заразен с коронавирус в Монако от 3 седмици насам.